Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Deep Impact: levált az anyaszondáról a „lövedék”
(Rovat: Távoli világok kutatói - 2005.07.03 08:14.)

A NASA Deep Impact üstökösszondájánál megkezdődött a végső visszaszámlálás a Tempel-1 üstökössel való találkozásig. A menetrend szerinti időpontban önállósította magát a becsapódó egység!

Közép-európai idő szerint ma reggel 8 óra 7 perckor a Deep Impact amerikai üstököskutató űrszondáról levált az a – NASA-illetékesek szerint a sajtóközleményekben előszeretettel „mosógép méretűnek” nevezett – becsapódó egység, amely egy napon belül ütközik a Tempel-1 üstökös magjával. A „nagy becsapódás” során krátert üt a felszínen, s az onnan felszabaduló anyagot földi és űrteleszkópok minden elképzelhető helyzetből és minden elérhető hullámhosszon vizsgálják majd. Természetesen a Deep Impact anyaszonda lesz a legközelebb az eseményekhez, onnan is számíthatunk adatokra - a képek mellett a magból kilövellő anyag kémiai összetevőire vonatkozó információkra, amelyeket az infravörös színképelemzőtől várnak. A fő egységen két, a becsapódó egységen egy kamera működik.


A Tempel-1 képe (baloldalt) a Deep Impact közepes felbontású kamerájával, valamint az infravörös spektrométer méréseiből készült grafikon (jobbra), amely még messziről a kóma összetevőinek – pl. víznek, szén-dioxidnak, szén-monoxidnak, szénhidrogéneknek – a jellegzetes színképvonalait mutatja.

A becsapódó szonda saját navigációs rendszerrel rendelkezik, amellyel biztosítható, hogy pontosan telibe találja az üstökösmagot, annak napsütötte oldalán. Még percekkel a becsapódás előtt is lesz lehetőség a pályakorrekcióra. A „kamikaze” űrszonda tömege 370 kg. Az ütközés nyomán ütött kráter mérete bizonytalan, akár 30 méter mély és 100 m széles is lehet majd. Maga az üstökös nemigen fog detektálható mértékben kitérni pályájáról, hiszen a becsapódáskor átadott energia elhanyagolgató a mozgási energiájához képest. (A szonda hollywoodi „névadó” filmjének történetéhez képest tehát az analógia itt nem teljes.)

A hétfői (július 4-i) események hozzávetőleges menetrendje, közép-európai időben, a nyári időszámítást is figyelembe véve:

 • 06:22 - A becsapódó egység első pályamódosító manővere
 • 07:17 - A becsapódó egység második pályamódosító manővere
 • 07:39 - A becsapódó egység harmadik, utolsó célraállító manővere
 • 07:52 - BECSAPÓDÁS (+/- 3 perces pontossággal)
 • 08:06 - Az anyaszonda legnagyobb közelsége az üstököshöz; előtte egy perccel a becsapódás helye eltűnik a látómezejéből
 • 08:10 - A NASA megerősíti a becsapódás megtörténtét
 • 17:30 - A kiszóródó üstökösanyag-felhő eléri maximális fényességét
 • 20:00 - A Hubble Űrtávcső (HST) első felvételei
 • 20:00 - Az első képek az Európai Déli Obszervatórium (ESO) chilei óriástávcsöveitől
(Az amerikai honlapokat látogatók számára praktikus információ, hogy az ott megadott EDT zónaidőhöz képest nálunk 6 órával többet mutatnak az órák.) A NASA látványos számítógépes animációt is készített a megközelítésről és a becsapódásról (4 és 7 Mbyte-os változatban).

A leglelkesebb, és persze szélessávú interneteléréssel is rendelkező érdeklődők az eseményeket élőben követhetik majd a NASA TV adása segítségével. Reményeink szerint kis késéssel itt, magyarul, az Űrvilágban is beszámolunk minden fontos történésről!


Végül: az Űrvilágban eddig megjelent Deep Impact-cikkek teljes gyűjteménye időrendi sorrendben alább látható.

Helyzetjelentés röviddel a szétválás után:

 • 08:09 - Közvetlenül a becsapódó egység leválását követően az anyaszonda térbeli helyzetében kis eltérést fedeztek fel, ami azonban nem bizonyult komoly problémának. Később a JPL szakértői kifejtették, hogy az eltérésre számítottak.
 • 08:17 - Sikerült felvenni a rádiókapcsolatot a becsapódó egységgel. Az adatok elkeztek jönni, az anyaszonda közvetítésével.
 • 08:20 - A Deep Impact anyaszonda pályáját a terveknek megfelelően módosítják a Tempel-1 megközelítéséhez. A manőver 775 másodpercig tartott, sikerrel végződött.
Fél órával a szétválás után úgy tűnik, hogy mindkét szonda jó pályán halad, minden helyén van a (hazai idő szerint) holnap reggeli üstökösrandevúhoz!


Az anyaszondának a szétkapcsolódás után sikerült lefényképeznie a távolodó becsapódó egységet (a fényes pont a felvtel közepén).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018