Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Rendkívül rövid gamma-kitörést észlelt a Swift
(Rovat: Távoli világok kutatói, Űrcsillagászat Európában - 2005.05.17 10:42.)

A NASA Swift nevű mesterséges holdjának sikerült „elcsípnie” egy mindössze néhány századmásodpercig tartó gamma-kitörést.

A tavaly év vége óta működő Swift fedélzeti távcsöveit azonnal az adott pontra irányították. Így sikerült röntgentartományban megfigyelni a kitörés gyorsan halványodó utófénylését. Ebből a mérésből az ilyen rövid kitöréseknél eddig soha el nem ért pontossággal, 8 ívmásodpercen belül lokalizálták a kitörés égi helyét. A hasonló gamma-kitörésekről idáig nagyon keveset tudtunk, hiszen a Swift üzembe állása előtt szinte lehetetlen volt a teljes elhalványodás előtt megfigyelni a jelenséget.

Az Origo részletes beszámolója (ld. az alábbi linket) szerint az utófénylés vizsgálata sokat elárul a jelenség természetéről. A csillagászok jelenlegi elképzelései szerint a rövid és hosszú típusú gamma-felvillanások két különböző kataklizmikus esemény során keletkeznek. A rövid ideig tartó gamma-felvillanások két kompakt (kis méretű és igen sűrű) objektumot tartalmazó, neutroncsillagokból és/vagy fekete lyukakból álló rendszerek összeolvadásakor keletkezhetnek. A hosszabb kitörések hatalmas csillagok felrobbanásakor (hipernóvák), és fekete lyukká való összeomlásakor jöhetnek létre.

A jelek arra mutatnak, hogy a GRB 050509B jelzést kapott kitörés egy idős csillagokból álló elliptikus galaxis külső vidékén történt, tőlünk 2,7 milliárd fényév távolságban. Az ultraibolya és a látható fény tartományában a Swift, és a riasztás után a nagy földi távcsövek sem észleltek semmit.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020