Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Spitzer Űrtávcső két Naprendszeren kívüli bolygó fényét észlelte
(Rovat: Távoli világok kutatói, Űrcsillagászat Európában - 2005.03.24 13:42.)

A NASA infravörös űrtávcsövével először sikerült közvetlenül is észlelni két exobolygót.

Amint arról az Origo is beszámolt magyarul, a Spitzert használó csillagászok két csoportja bejelentette, hogy infravörös sugárzása alapján sikerült közvetlenül detektálniuk a HD 209458 jelű csillag bolygóját, illetve a TrES-1 jelű, szintén kb. Jupiter-méretű, de anyacsillagához nagyon közeli pályán keringő bolygót. A HD 209458b-t eredetileg 1999-ben fedezték fel, amint a csillag előtti átvonulása alkalmával apró fényességcsökkenést okozott. Hasonló módszerrel találták 2004-ben a másik objektumot.

Bár napjainkig mintegy 140 olyan bolygóról tudunk, amelyek más csillagok körül keringenek, a felfedezés új korszakot nyithat a kutatásukban. Az új módszer nemcsak erősíti a közvetett bolygókereső eljárások megbízhatóságát, hanem ezentúl direkt módon tanulmányozhatják az exobolygók különféle tulajdonságait (színüket, fényességüket, hőmérsékletüket).

A bolygók infravörös sugárzását a központi csillagétól egy kézenfekvő „trükkel” sikerült elkülöníteni. Két felvétel készült: egy akkor, amikor a bolygók a csillag előtt, egy másik akkor, amikor mögötte (takarásban) haladtak el. A kettő különbsége a bolygóknak tulajdonítható, és kb. 700 Celsius-fokos hőmérsékletről árulkodik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020