Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megint a Hubble-javításról
(Rovat: Távoli világok kutatói, Űrcsillagászat Európában , Űrpolitika - 2004.12.13 12:47.)

Elkészült egy jelentés, amelynek nyomán ismét feléledt a vita a Hubble-űrtávcső sorsáról.

Hat hónapos munka után múlt héten nyilvánosságra hozták azt a dokumentumot, amelyet egy, az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia által felkért független szakértői bizottság készített arról, hogy milyen jövőt javasol a Hubble-űrtávcsőnek. A Columbia űrrepülőgép emlékezetes katasztrófája nyomán az amerikai űrügynökség - az űrhajósok biztonságát szem előtt tartva - letett a Hubble újabb (immár az ötödik) nagyjavításának tervéről. (Az űrrepülőgépek repülésük újrakezdése után is legfeljebb a Nemzetközi Űrállomáshoz szállíthatnák utasaikat, ahol veszély esetén mentésük esetleg megoldható volna.) Később a NASA - érzékelve a Hubble megmentéséért szavát felemelő szakmai szervezetek, az amerikai Kongresszus és a közvélemény erejét - azzal az elképzeléssel állt elő, hogy "robotműholdat" küldene a Föld körüli pályán keringő űrtávcsőhöz.

A Louis Lanzerotti által vezetett, neves tudósokból, mérnökökből és űrkutatási szakemberekből álló testület elsőként azt vizsgálta, hogy a Hubble Űrtávcső egyáltalán érdemes-e arra, hogy küldetését meghosszabbítsák? A válasz: igen! Megállapították továbbá, hogy az eredetileg elképzelt munkák mind szükségesek a cél eléréséhez. A kérdés csak az: hogyan csinálják?

Nos, a jelentésben megfogalmazott következtetés épp ellentétes a NASA jelenlegi hivatalos szándékával. A bizottság véleménye szerint ugyanis fel kellene újítani az emberes űrsikló-repüléseket, és - ahogyan azt eredetileg is tervezték, még a Columbia-katasztrófa előtt - űrhajósoknak kellene kicserélni ill. megjavítani a működés meghosszabbítását lehetővé tevő alkatrészeket. Úgy látják, a még soha ki nem próbált automata megoldások kidolgozásához kevés az idő: 2007-2008 előtt nem tudnák megcsinálni a javítást. Ekkorra viszont a Hubble akkumulátorainak és giroszkópjainak már lejár a tervezett élettartama. A bizottság úgy véli, hogy az ilyen űrrepülés kockázata nem lényegesen nagyobb, mint az űrállomásra való utazásé, így érdemes lenne megpróbálni. A NASA-nál egyelőre vizsgálják a jelentést...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020