Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egymillió másodperces expozíció a „sötétségről”
(Rovat: Távoli világok kutatói, Űrcsillagászat Európában - 2004.03.10 08:45.)

Tegnap bemutatták a Hubble Űrtávcső – és a csillagászattörténet – eddigi legérzékenyebb, optikai tartományban készült felvételét.

A Hubble Ultra Deep Field (HUDF) az űrteleszkóp 400 keringése során, összesen mintegy egymillió másodpercnyi idő alatt készült. A telihold átmérője tizedrészének megfelelő tartomány földi távcsövekkel meglehetősen „üresnek” tűnik, ezen az érzékeny felvételen azonban tízezerszámra látszanak rajta halvány, zömmel nagyon távoli galaxisok.

Az optikai és a közeli infravörös tartományban készült felvételek kombinációja lehetővé teszi, hogy olyan „fiatal” csillagszigeteket azonosítsanak, amelyek a világegyetem keletkezése után mindössze 400-800 millió év elteltével jöttek létre. (A mellékelt képkivágásokon egy-egy kicsi részlet látható - NASA / ESA / STScI)

A HUDF – az ezt megelőző, 1995-ös és 1998-as Hubble „mélyvizsgálatokhoz” hasonlóan – csillagászati megfigyelések sorát indítja majd el, mind a Földről, mind az űreszközökről. Mivel a látható fény csak egy szűk tartománya az elektromágneses sugárzásnak, a más hullámhosszakon végzett megfigyelések segítenek összerakni a korai világegyetemre vonatkozó teljes képet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020