Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SZENZÁCIÓ! A Stardust sikeresen átrobogott az üstökös kómáján
(Rovat: Távoli világok kutatói, Szárnyaló képzelet - 2004.01.02 21:52.)

Az emberiség követei közel 32 éve hoztak utoljára mintát egy másik égitestről. Nem sokkal ezelőtt a Stardust űrszonda nagyon közel jutott ahhoz, hogy végre újból ilyesmiről számolhassunk be.

Azóta, hogy 1972-ben az Apollo-17 űrhajósai visszatértek a Holdról, nem fordult elő, hogy az emberiség követei mintát hoztak volna vissza a Földre egy másik égitestről. 2004. január 2-ának éjszakáján ez talán megváltozik! Közép-európai idő szerint 20:44-kor, az amerikai Stardust űrszonda mintegy 300 km-re közelítette meg a Wild-2 üstökös magját, s miközben átszáguldott annak kómáján, tömegével “kapta el” az üstökösmagból kirepülő porszemcséket.

Bár a becsapódó részecskék sebessége elérte a másodpercenkénti 6,1 kilométert, a NASA közép-európai idő szerint 21:30-kor kiadott gyorshíre szerint "úgy tűnik, a szonda legfontosabb részegységei ezt túlélték, és minden esély megvan arra, hogy a 165 millió dollár értékű Stardust 2006. januárjában – fedélzetén a felbecsülhetetlen értékű üstökös-részecskékkel – sikeresen landoljon az Egyesült Államokban."


A NASA közép-európai idő szerint 24:00-kor sajtótájékoztatót tart, ahol várhatóan beszámolnak a becsapódott részecskék számáról és tömegéről, és bemutatnak néhányat a képünkön látható navigációs kamera által készített felvételekből is.

A Stardust űrszonda
- tudományos programját,
- a száguldó üstököspor befogásának technikáját, illetve
- az üstökös-megközelítés menetrendjét
a gyorshírünk végén található linkre kattintva ismerhetik meg.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020