Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elveszett a Remény
(Rovat: Távoli világok kutatói, Japán a világűrben - 2003.12.11 18:15.)

A japán Nozomi (Remény) nevű Mars-szonda öt éve kezdte kudarcokkal teli odüsszeiáját, melynek utolsó akkordja a múlt hét végén zajlott le.

Japán komolyan gondolja az űrkutatást, amit számos űrszondája bizonyított az elmúlt években. Ilyen ambiciózus űreszköznek ígérkezett az 1998-ban felbocsátott Nozomi (Remény), melyet tervezői a Marshoz akartak eljuttatni. Eredetileg úgy képzelték a program gazdái, hogy a Nozomi 1999 októberében érkezik a Marshoz, ahol pályára áll és a bolygó mágneses mezejét, valamint a felsőlégkör és a napszél kölcsönhatásait tanulmányozza majd. De a technika közbeszólt és a szonda nem a Mars felé indult. A tervezők hosszú, kitartó munkával addig alakították a pályaelemeket, hogy – többszöri földi hintamanőverrel – öt év múltán a Nozomi mégis a Mars felé vette az irányt.


A nyár derekán, az „új marsi flotta” (a két amerikai MER szonda és az európai Mars Express / Beagle-2 duó) startjaikor úgy tűnt, hogy a japán űreszköz is bekapcsolódik a Vörös Bolygó vizsgálatába, de aztán az elmúlt hetekben világossá vált: a szonda nem működik megfelelően. Sőt a japán sajtó azt a hírt röppentette fel, hogy a Nozomi a Marsnak fog ütközni, behurcolva a nem megfelelő sterilizálás miatt az alkatrészeken esetleg megmaradt mikroorganizmusokat. Bár már ezzel kapcsolatban is kételyek merültek fel tudományos körökben, most a fertőzésveszély úgy tűnik végleg elhárulhat. Az irányítók egészen a múlt hét végéig azon voltak, hogy valamilyen módon megjavítsák az elromlott rendszereket, de ez nem sikerült. Ezért december 9-én a japánok hivatalosan is végleg lemondtak a Nozomiról. Mindenesetre a bolygóba csapódás veszélye elhárult, mivel mérések szerint a szonda nagyjából 1000 km messzeségben repül majd el a Vörös Bolygó mellett és Nap körüli pályára áll. (Kicsit sovány vigaszként Japán illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy a kudarc mellett, azért rengeteg tapasztalatra tettek szert a meghibásodott szonda új pályára állítása és „feltámasztási kísérletei” közben.)

A japán űrkutatóknak persze semmi szégyellnivalójuk nincs a Nozomi elvesztése miatt, hiszen a náluk sokkal jobban „eleresztett” NASA, vagy az orosz űrkutatók is vesztettek már el - nem is egy – Mars-szondát....

Kép: SpaceflightNow.com

Forrás: Spacedaily, Spaceflightnow

Dancsó Béla

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020