Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dél-koreai holdszondák?
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Űrpolitika - 2016.01.17 08:15.)

A legújabb közlemények alapján úgy tűnik, hogy lassan célegyenesbe fordul a KARI 2013-ban bejelentett terve: űrszondák küldése a Holdhoz!

Mint azt olvasóink tudják, a meghatározó ázsiai országok között szinte verseny alakult ki a Hold űreszközös kutatásában. Ebben a kínaiak jutottak a legmesszebbre, hisz leszállóegységük (egy kis roverrel) simán landolt. De volt már indiai Hold-orbiter is, és pár éve Dél-Korea is bejelentette, hogy automatikus eszközökkel megcélozza a Holdat.

Az első hírek még 2013-ban jelentek meg, amikor a KARI (Korea Aerospace Research Institute, Dél-Korea űrügynöksége) bejelentette, hogy 2010 óta komoly kutató-fejlesztő munka folyik a témában. Közölték, hogy 2010 és 2013 között mintegy 9,3 millió dollárnak megfelelő összeget költöttek már el „holdkutatásra”. Hozzátették, hogy reményeik szerint a 2020-as évek közepére leszállóegységet juttatnak égi kísérőnk felszínére.

Ezzel párhuzamosan folyt a saját asztronautikai rakéta fejlesztése is, KSLV (Korean Space Launch Vehicle), avagy Naro néven. Ahogy arról az Űrvilág is beszámolt, a Naro 2009 augusztusi és 2010 júniusi indítási kísérletei kudarccal végződtek, ám a harmadik start (2013 januárjában) végre sikeres volt. Nyilván a rakétafejlesztés helyzete is indokolhatta, hogy 2015 utolsó napjaiban a korábbinál feszesebb holdprogramról adtak hírt Dél-Koreában! Bejelentették ugyanis, hogy az első berendezés (egy kisebb orbiter) akár már 2018-ban startolhat. Ehhez 2016-ban kiválasztják a tudományos berendezéseket. (Ez azt jelenti, hogy már előrehaladott állapotban kell lennie az orbiter „busz” és a hajtómű fejlesztésének. – A szerző megjegyzése.) Amennyiben ez a vállalkozás sikeres lesz, akkor akár már 2020-ban megkísérlik egy 10-20 kg-os automata eszköz indítását és sima leszállását a Hold felszínén!

Projektekhez persze pénz kell. Nos, úgy tűnik, ezzel nincs probléma! Az illetékes koreai minisztérium a projekt ez évi költségeire 17 millió dollárnak megfelelő összeget különített el (miközben a teljes projekt költséget 2010-2020 között kb. 170 millió dollárra becsülik). Az szinte biztos, hogy ebben a hordozórakéta-fejlesztés költsége nincs benne. Ezt abból lehet sejteni, hogy a 2013-as közleményekben még arról beszéltek, hogy (az akkor a 2020-as évek közepéig tervezett) holdprogram költségvetése kb. 651 millió dollár. Azt pedig, hogy az utóbbi összeg 3 év alatt negyedére apadt, nem magyarázhatja az, hogy felpörgették. Valószínűbb, hogy a 651 millió dollárba anno a hordozórakéta-fejlesztés, és/vagy az indítás költségeit is beleértették. Meglátjuk...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020