Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Esa és ESA
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Kontinensünk hajósai - 2010.03.08 13:00.)

Mi a közös az Európai Űrügynökségben (ESA) és Esa Alanen finn termékmenedzserben?

Hogy mindketten ugyanazt a címet szerették volna lefoglalni a Twitteren, a rövid blogbejegyzések és szövegek gyors közzétételére létrehozott közösségi hálózaton. Csakhogy az Európai Űrügynökség (teljes nevén European Space Agency, röviden ESA) illetékesei későn ébredtek, és a www.twitter.com/esa cím már foglalt volt. Nagy volt a megdöbbenésük, mert más jó ötletük nem volt, hogy milyen címet foglaljanak le ehelyett. Rövid nyomozás után kiderítették, hogy aki megelőzte őket, az egy finn férfi. Ez nem meglepő, mivel Finnországban az Esa megszokott keresztnév. Esa Alanen, a Nokia termékmenedzsere már évekkel ezelőtt regisztrálta a Twitter-címét, s már akkor meglepődött, hogy azt még nem foglalta le más – pedig az űrügynökségre nem is gondolt.

A történet kedvező fordulatot vett, mivel Esa Alanen gálánsan lemondott a hárombetűs címről az ESA javára. Hálából az űrügynökség családostul meghívta egy németországi látogatásra, a kölni űrhajóskiképző központba (European Astronaut Centre, EAC). A látogatást – amelynek során igazi űrhajóssal is találkoztak – a legjobban Alanen 6 éves kisfia, Johannes élvezte, aki maga is hasonló pályára szeretne menni (legalábbis most úgy gondolja).



Esa Alanent, feleségét, fiát és lányát Michel Togini (balra), korábbi űrhajós, most az EAC igazgatója fogadta Kölnben, március 5-én. Itt meglátogatták többek közt az ATV teherűrhajó és a Columbus űrállomásmodul 1:1 méretarányú modelljét. A második képen épp a Szojuz űrhajó szimulátorát próbálja ki a család. (Képek: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021