Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Zene a világűr hangjaira
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Álmuk a világűr - 2010.02.23 08:30.)

A Fonogram - Magyar Zenei Díj idei nyertese Az év hazai kortárs komolyzenei albuma kategóriában a Sc.Art együttes lett A jól temperált univerzum című lemezével.

Ifj. Kurtág György, a Franciaországban élő kortárs zeneszerző, hangtervező, valamint Márton András, és II. Lengyelfi Miklós, a magyar zenei újhullám egyik legkarakteresebb zenekarának, a KFT-nek tagjai azzal a művészi céllal alakították meg a Sc.Art együttest, hogy egyes terek akusztikai jellegzetességeit ötvözzék saját hangképekkel, motívumokkal. A világűr hangjaira épülő első anyagukban, A jól temperált univerzumban a NASA és a University of Iowa által készített felvételeket: a mikrohullámú háttérsugárzás „hangját”, a Föld légkörének ütköző elektronok hangjait, űrszondák különböző égitestek környezetében készített felvételeit használja fel az együttes. Ez a hangzás keveredik az ifj. Kurtág György sound designeri munkájának eredményeként hosszú évek alatt kifejlesztett széles spektrumú hangszínekkel, az effektezett elektronikus basszusgitárhangokkal, az elektronikus dobbal vezérelt hangmintákkal.


A CD a Szemtanú Bt. kiadásában már kapható, például Budapesten az Írók Boltjában, az Alexandra könyvesboltokban és a Musicland internetes áruházban, valamint letölthető online zeneáruházakban is (Dalok.hu, Songo.hu). Ez utóbbi helyeken az albumbon szereplő művek első percébe bele is hallgathatnak. A lemez tartalma: A teremtés hangja; A Föld behangolása; Kozmikus őrtorony; Huygens magánya; Parányi utazók a napszélben; Megszelídített Szaturnusz; Síró univerzumok; Életjelek; Barbár elektronok; A Föld újrahangolása.

Az e műveket is inspiráló kozmikus „hangok” egy részéről az Űrvilág régebbi cikkeiben is olvashatnak (ld. a lap alján).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020