Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GPS-rajzolás
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Navigáció és térképészet , A hét képe - 2009.09.15 09:00.)

Ez a műfaj ötvözi a művészet, az utazás, a műholdas helymeghatározás és a számítógépes technika elemeit.

A GPS-rajzolás a modern képzőművészet egyik ágának is tekinthető. Művelői rajzeszközként egy műholdas navigációs vevőkészüléket használnak. A helymeghatározó rendszer a Föld felszíne fölött 20 200 km magasan keringő GPS műholdak rádiójeleinek vételén alapul. Egyszerre több (legalább négy) műhold jelei alapján, a jeleknek a műholdtól a vevőig történő futási ideje mérésével meghatározható a vevőberendezés helyzete. A vevő mozoghat, s eközben memóriájában eltárolja, hogy használója melyik időpontban pontosan hova is vitte. A felhasználó közlekedhet gyalog, biciklivel, autóval, hajóval, repülővel – szinte bárhogy. A lényeg, hogy közben semmi se akadályozza az égre való kilátást, a műholdakról érkező jelek vételét.

A műalkotások akkor válnak láthatóvá, ha az útvonalat gondosan megtervező létrehozójuk kiolvassa őket a vevőből, s megfelelő számítógépes programmal ábrázolja. Az útvonalak azután a helyszínt ábrázoló térképen, légi- vagy űrfelvételen is megjeleníthetők. Az így létrejövő alkotások lehetnek síkbeliek, de akár térbeliek is, ha például repülőgéppel vitték a GPS-vevőt.

Az ötletet először Hugh Pryor és Jeremy Wood ültették át a gyakorlatba, 2000-ben. Wood honlapjának (gpsdrawing.com) galériájában számos érdekes alkotás megtekinthető. Ezekből gyűjtöttünk itt össze néhányat kedvcsinálóul.Mindegyik focipályát kb. 12 perc alatt lehet végigsétálni megszakítás nélkül, a fehér vonalazások mentén. A vonalak teljes hossza 18,6 km. A helyszín: Hackney Marsh, London, Nagy-Britannia. Fent a GPS vevőből kiolvasott „rajz”, lent ugyanez egy légifényképre helyezve. (Képek: Jeremy Wood, gpsdrawing.com)


Nagyobb térképre váltás

Ugyanez a terület a focipályákkal a Google Maps űrfelvételén is jól látszik.

Érdemes megfigyelni, hogy a pályavonalazás a GPS-rajzokon sokkal elnagyoltabb, mint a valóságban. Ez nem azért van, mert a gyalogló rajzoló ennyire kacsázva járt. Inkább arra utal, hogy milyen korlátozott az egyetlen kézi vevőberendezéssel elérhető helymeghatározási pontosság. Ez különösen olyan vonalaknál szembetűnő, ahol oda- és visszafelé is végigmentek, illetve olyan csatlakozópontoknál, ahol eltérő időpontokban jártak. (Bár láthatóan a helymeghatározás hibája egy adott időpontban több méteres is lehet, azért ha igény van rá, a GPS-t ennél sokkal pontosabb munkára is lehet fogni! Ehhez azonban már egy vagy több másik vevő, vagy egy hálózat szükséges, ahonnan korrekciós jeleket kap a műszer. Így az ismert pontokhoz képest akár centiméteres pontossággal lehet a pozícióját kijelölni.)A karikatúrára emlékeztető módon megrajzolt, 5 km hosszú és 1,5 km magas hajó Brighton és Hove (East Sussex, Anglia) utcáin készült, biciklivel, 2001-2002-ben. A bejárt útvonal teljes hossza 67,7 km. (Képek: Jeremy Wood, gpsdrawing.com)

Végül egy kis ízelítő a „magasabb művészetből”. Az alábbi rajzot egy Boris névre hallgató angol juhászkutya (fajtájára nézve border collie) készítette, nyakában egy GPS-vevővel. A területet szabadon bejárva mit is rajzolhatott volna mást, mint épp egy kutyafejet...


A kutyarajz 2002-ben készült, ugyancsak Angliában, az állat „munka közben” 3,6 km-t szaladgált. (Kép: Jeremy Wood, gpsdrawing.com)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020