Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ma újra: SpaceShipOne
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Új eszközök és anyagok - 2004.09.29 12:45.)

A tervek szerint ma indul ismét útjára a Scaled Composites cég SpaceShipOne űrhajója. A cél ezúttal az X-Prize elnyeréséhez szükséges első repülés végrehajtása lesz. Ha a repülés sikeres és két héten belül sikerül megismételni a „mutatványt”, a Scaled Composites-é lesz a 10 millió dolláros díj.

A kaliforniai Mojave sivatagból ma indul második „éles” útjára a Scaled Composites űrhajója, a SpaceShipOne. Ezúttal a cél már nem csak annak demonstrálása, hogy az űrhajó képes elérni a 100 km-es magasságot, és onnan biztonsággal vissza is tér, hanem mindezt három embernek megfelelő tömeggel a fedélzetén kell tennie. A szabályok szerint ebből a tömegből csak egy embernek kell valóban embernek lennie, a másik két utas ballaszttal is helyettesíthető.

Ismeretes, hogy a magánűrhajó első repülése nem volt teljesen problémamentes. Mit a fejlesztők elmondták, lényegesebb változtatásokat nem eszközöltek az űrhajón, mindössze a nagyobb hasznos tehernek megfelelő mértékben több üzemanyagot visz magával.


Amennyiben a SSO mai repülése sikeres, és ezt két héten belül meg is ismétli, a Scaled Composites cég elnyeri a Nemzetközi X-Díjat. A mai repülést a Space.com-on élőben lehet követni közép-európai idő szerint 15 órától, de nyilván több tévétársaság is élőben közvetíti majd.

Az X-díj sikerén felbuzdulva időközben újabb díjat is kiírtak. Egy amerikai milliomos 50 millió dolláros díjat ajánlott fel annak a vállalkozásnak, amelyik az évtized vége előtt megépít egy orbitális repülésre alkalmas űrhajót.

Forrás: space.com

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020