Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szerves anyagot találtak fiatal csillagok körül
(Rovat: Szárnyaló képzelet, Űrcsillagászat Európában , Távoli világok kutatói - 2004.06.07 17:22.)

A Spitzer Űrtávcső szerves anyagokra bukkant távoli, fiatal csillagok körüli porkorongokban. Ezek minden bizonnyal születő bolygórendszerek helyszínei.

Fagyos, poros részecskék, amelyek felszínére víz, metanol és szén-dioxid tapad – ilyen összetevőket talált a Spitzer Űrtávcső fiatal csillagokat övező porkorongokban. Ez megmagyarázhatja a jeges égitestek, például az üstökösök anyagának összetételét is. A jelenleg elfogadott elméletek szerint Földünkre ilyen összetételű fagyos égitestek, az üstökösök szállítottak jelentős mennyiségű vizet és az élet kialakulásához szükséges szerves anyagokat.

Az infravörös űrtávcső segítségével öt, tőlünk mintegy 420 fényévnyire lévő fiatal csillagot tanulmányoztak a Bika csillagképben. A kutatók a csillagok körüli jeges anyag összetételét próbálták meghatározni. Korábban is folytak már hasonló vizsgálatok, ám ez az első eset, hogy közvetlenül abban a porkorongban sikerül szerves anyagokra bukkanni, amelyből bolygórendszer alakulhat ki.

A Spitzer Űrtávcső további fiatal csillagokat is megvizsgált, amelyek egyikénél sikerült az eddigi legfiatalabb bolygót, pontosabban bolygókezdeményt megtalálnia. A CoKu Tau 4 jelű csillag körüli protoplanetáris korongban ugyanis egy üres, „megtisztított” sáv látható, amely minden bizonnyal egy bolygócsíra jelenlétére utal. Ezek a mérések minden eddiginél részletesebb képet adnak a rés szerkezetéről. A központi csillag hozzávetőlegesen egy millió éves, így bolygókezdeménye minden bizonnyal még ennél is fiatalabb.

Mindezenfelül sikerült két az eddigi legtávolabbi protoplanetáris korong nyomára bukkanni. A Centaurus csillagképben, tőlünk mintegy 13700 fényévre egy csillagbölcső található. Az RCW 49 jelű ködben lévő 300 fiatal csillag körül eddig kettőt sikerült alaposabban megvizsgálni, s mindkét újszülött csillag körül porkorongot mutattak ki.

Valósággá válik tehát a csillagászok régi álma, a Spitzer Űrtávcső segítségével fiatal csillagokat és születőfélben lévő bolygórendszereket lehet alaposan megvizsgálni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020