Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Torontóban a magyar ESA-csatlakozásról
(Rovat: Szakmapolitika, Álmuk a világűr - 2014.10.01 07:15.)

Torontóból jelentkezünk, a 65. Nemzetközi Világűrkongresszusról, ahol az egyik plenáris ülésen jelentették be Magyarország közelgő ESA-tagságát.

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF), a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) és a Nemzetközi Űrjogi Intézet (International Institute of Space Law, IISL) ebben az esztendőben Torontóban tartja a Nemzetközi Világűrkongresszust, szeptember 29. – október 3. között.

Évek óta hagyománya a konferenciának egy olyan plenáris ülés, amelyen különböző űrügynökségek vezetőivel rendeznek egy panelbeszélgetést. Az idei évben Charles Bolden (a NASA adminisztrátora), Jean-Jacques Dordain (az ESA igazgatója), Francisco Javier Mendieta Jimenez (a Mexikói Űrügynökség igazgatója), Walter Natynczyk, a Kanadai Űrügynökség (CSA) elnöke, K. Radhakrishnan, az indiai ISRO elnöke és Naoki Okomura, a japán JAXA vezetője vettek részt ezen a beszélgetésen. Mint utólag megtudtuk, idén két nemzet képviselői – Gyenyisz Liszkov az orosz Roszkoszmosztól és Xu Dazhe a Kínai Űrügynökségtől (CNSA) – vízumprobléma miatt nem tudtak megjelenni a konferencián. Bár a konferenciát megelőző napokban mindenki hangoztatta, hogy a jelenlegi nagypolitikai helyzet nem érinti az űrkutatási együttműködéseket, a jelek szerint azért akadnak fennakadások a mindennapi kapcsolattartásban.


Plenáris ülés az űrügynökségek vezetőivel.

Magyar résztvevőként külön öröm volt hallani, amikor az ESA igazgatója évértékelő rövid áttekintésében kiemelte, hogy az Európai Űrügynökség készen áll Magyarország év végi csatlakozására. (Ahogy erről mi is hírt adtunk, az IAC előtti napokban zajlottak le az utolsó egyeztető tárgyalások Hollandiában. – A szerk.) Charles Bolden az űripari cégek fokozódó szerepvállalását emelte ki az amerikai űrtevékenységben. A SpaceX és az Orbital már eddig is teljesített rendszeres teherszállítmányokat, de most emberes űrrepülésekre választottak ki két ipari partnert: a Boeing és a SpaceX cégeket (ahogy arról a hírportálunkon is beszámoltunk). Radhakrishnan úr kiemelte a Mars Orbiter Mission nevű űrszondájuk sikeres marsi megérkezését, amihez többi kollégája is gratulált.

A plenáris ülés moderátora Berndt Feuerbacher, az IAF előző elnöke volt. Az ülés közepén felhívta a színpadra a 18-35 éves fiatalokat tömörítő Space Generation Advisory Council társelnökét, Victoria Alonsoperezt, és a segítségét kérte a plenáris beszélgetés vezetésében. Örömmel tudósítjuk, hogy az idei konferencián egy finn résztvevő, Jukola Paivi hétfő délután Almár Ivánról tartott előadást az egyik űrtörténeti szekcióban, A portrait on Prof Iván Almár – his experiences and his opinion on the role astronautics in Hungary in the period 1957-1980 (Prof. Almár Iván portréja – a tapasztalatai és véleménye a magyar űrkutatásról 1957-1980 között) címmel. Többek között levetítette az Almár Ivánnal előzetesen készített videointerjút, amelyben a hazai szakember az űrkutatás magyarországi helyzetéről mesél az 1957-1980 közötti időszakról.


Videointerjú Almár Ivánnal.

A konferencia második napján az egyik plenáris ülésen ismét a fiataloké volt a terep. Közel száz jelentkezőből választották ki azt a hat fiatal szereplőt, akikkel Chris Hadfield űrhajós beszélgetett. Victoria Alonsoperez (IEETech), Andreas Hornig (University of Stuttgart), Helia Sharif (Carleton University), Idriss Sisaid (Cranfield University), Cristopher Vasko (Eindhoven University of Technology), John Walker (Tohoku University) osztotta meg gondolatait a zsúfolásig telt teremben a hallgatósággal.

A konferencián lévő előadásokkal párhuzamosan számos bizottság ülésezik. Többek között itt tartja éves közgyűlését az IAF. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az egyetlen az IAF tagszervezetei közül, amely – jogelődje révén már 1959 óta – hazánkat képviseli.


A Magyar Asztronautikai Társaság képviselői az IAF közgyűlésén (balra Solymosi János MANT-elnök, mellette Bacsárdi László MANT-főtitkár).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020