Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Még egy lépés az ESA-csatlakozásunk felé
(Rovat: Szakmapolitika, Hazai kutatóhelyek és űripar , Nyereség az országnak - 2013.10.03 12:45.)

Egy tegnapi miniszterelnöki határozat értelmében lehetőség nyílik rá, hogy amíg Magyarország nem lép be teljes jogú tagként az Európai Űrügynökségbe (ESA), addig meghosszabbíthassuk a jelenleg még érvényben levő előcsatlakozási megállapodásunkat.

A Magyar Közlöny 2013. évi 162. számában hirdették ki a miniszterelnök 126/2013. (X. 2.) ME határozatát a „Magyarország Kormánya és az Európai Űrügynökség közötti, az Európai Együttműködő Államok Terve (PECS) programban való részvételről szóló megállapodás meghosszabbításáról szóló megállapodás létrehozására adott felhatalmazásról”. Eszerint a nemzeti fejlesztési miniszter felhatalmazást kapott arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az ESA-val a PECS megállapodás kiterjesztésére.

Mint ismeretes, hazánk immár második PECS periódusa hamarosan, idén november elején lejárna. Az ESA a korábban nem létező előcsatlakozási rendszert a lehetséges új tagállamainak fokozatos felkészítése céljából vezette be. Elsőként Magyarország élt ezzel a lehetőséggel, 2003-ban. A megállapodást – a nemzeti hozzájárulásunk növelése mellett – 2008-ban újabb öt évre megújítottuk. Harmadik periódusra már nincs lehetőség, a következő lépés hazánk csatlakozása lehet az Európai Űrügynökséghez. Hogy addig is, amíg ezek a tárgyalások le nem zárulnak, ne szakadjon meg a hivatalos kapcsolatunk az ESA-val, kézenfekvő megoldásnak tűnik a második PECS megállapodás meghosszabbítása.

A korábban a PECS programban részt vevő országok közül Csehország, Románia és Lengyelország már belépett az ESA teljes jogú tagjainak sorába. A PECS lehetőséget biztosított az adott ország űripari és űrkutató intézményeinek az ESA közös programjaiban való aktív részvételre, miközben az államok által befizetett éves hozzájárulást – szinte hiánytalanul – az adott ország intézményei, cégei pályázati alapon visszanyerhették és erre a munkájukra fordíthatták. A magyarországi űrszektor az előcsatlakozási programnak is köszönhetően már elérte az ESA-csatlakozáshoz megkívánt fejlettségi szintet. A teljes jogú tagság a további fejlődés alapvető feltételéle volna.


Az ESA honlapja számára 2008-ban készített térképen a négy megjelölt PECS állam közül ma már csak Magyarország nem tagja az európai űrszervezetnek. (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020