Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Stardust - a hét videója
(Rovat: Stardust, A hét képe - 2006.02.09 07:57.)

A Stardust sikeres visszatérését kamerák rögzítették. A visszatéréskor felizzó hővédőpajzs hullócsillagként tűnik fel a felvételeken.

A Stardust visszatérő egysége (SRC - Stardust Reentry Capsule) január 15-én sikerrel hozta el a Földre a csillagközi anyagból, illetve a Wild-2 üstökösből gyűjtött mintáját. Valóságos kampány indult az Egyesült Államokban, hogy minél többen figyeljék meg az eseményt, melyet a legaktívabbak még tudományos kutatásra is megpróbáltak felhasználni (elemezve a "mesterséges hullócsillag" fényességváltozását). A visszatérésről tehát többen felvételt készítettek, köztük a NASA egyik DC-8-as repülőgépéről. A DC-8-as Nevada állam keleti határánál repült épp, amikor belépett az SRC a légkörbe. A videók a cikk végén található linkekkel érhetők el.

A videón jól láthatóak a csillagok, a látóhatár felett a Fiastyúk nyílthalmaz és a Mars a két legfeltűnőbb objektum. A Stardust visszatérő egysége először a Plejádok alatt, majd a Mars fölött halad el. Felizzik, s hatalmas tűzgömbként vonul át az égbolton.


Az SRC mesterséges hullócsillagként fúrja át magát légkörünkön - megfigyelés a NASA DC-8-asának fedélzetéről


A megfigyelési kampányhoz sokan csatlakoztak: Chris Detrick felvétele a Utah állambeli Wendoverből készült.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018