Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy évtizede ért a Marsra a Spirit
(Rovat: Spirit és Opportunity - 2014.01.11 14:15.)

A marsjárót 2003. június 10-én indították Cape Canaveralből, egy Delta-2 hordozórakétával. A Spirit 2004. január 4-én érte el a vörös bolygó felszínét.

A marsjáró a Guszev-kráter belsejében ereszkedett le. Tudományos küldetése a kráter részletes vizsgálata volt. A kutatók azért választották épp ezt leszállóhelyül, mert korábbi mérések alapján feltételezték, hogy a kráter helyén valaha egy tó lehetett. A robot hat éven keresztül tanulmányozta környezetét. Élettartama messze túlszárnyalta a mérnökök és a tudományos csoport legmerészebb elképzeléseit is.


Az első színes felvétel, amelyet a Spirit panorámakamerája rögzített. Akkor ez a kép volt a legnagyobb felbontású, melyet egy másik bolygó felszínéről készítettek. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Cornell University)


Ez a panorámakamerával készített mozaikkép (2004. január 18-19.) a marsjáró leszállási helyét és a platformot mutatja, amelyről a rover legördült. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Cornell University)

Három héttel később a Spirit ikertestvére, az Opportunity a Mars túloldalán érkezett a felszínre, a Spirit leszállóhelyétől teljesen eltérő vidéken. Ezzel kezdetét vette a Mars minden addiginál részletesebb kutatása, melynek során kiderült, hogy a ma poros bolygó valaha melegebb és nedvesebb volt. Az Opportunity leszállóhelye környezetében sokkal több érdekes tudományos célpont adódott, mint a Spirit leszállóhelyén. Nem egészen hat héttel a leszállást követően Steve Squyres (Cornell Egyetem), a marsjárók tudományos csoportjának vezetője már meg is tette a nagy bejelentést: több bizonyíték is alátámasztja, hogy a Mars valaha sokkal nedvesebb és talán lakható is volt.


A Spirit felvételeiből készült kompozit kép, mely az űreszközt és a környező marsi tájat mutatja. A felvételek 2005 augusztusában készültek. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Cornell University)

A Spirit számára hosszabb időre volt szükség a tudományos áttöréshez, ám megérte a várakozás: megdönthetetlen bizonyítékot talált arra, hogy az ősi Mars valaha sokkal melegebb, több vizet tartalmazó és aktív hely lehetett, heves vulkánkitörésekkel, hidrotermális tevékenységgel. A Spirit utoljára 2010. március 22-én adott életjelet magáról, mielőtt végleg elhallgatott a marsi télben. Ezt megelőzően több mint 6 éven át küldte vissza az adatokat a Földre, messze felülmúlva az eredetileg tervezett 90 napos működési időt. A robot magával vitt kamerákat, egy robotkart, amely képes volt a köveket porrá törni, egy mikroszkopikus felvételeket készítő berendezést és több spektrométert, melyek az ásványok kémiai összetételét vizsgálták.


2005. május 5-én készítette a Spirit ezt a lenyűgöző felvételt, ahogy a Nap lebukik a Guszev-kráter peremén. Ez volt a marsjáró 489. marsi napja. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Texas A&M / Cornell)

A Spirit két kerekének meghibásodása miatt a marsjáróra szerencsétlen helyzetben köszöntött az utolsó marsi tél. A mérnökök korábban egy lejtőn parkoltatták a Nap irányába fordítva, de a Spirit a laza por csapdájába esett és képtelen volt kiszabadítani magát.


A Spirit panorámakamerájának felvétele a rover saját útjáról a Guszev-kráterben. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Texas A&M / Cornell)

Az Opportunity napjainkig működik, eddig 24 mérföldet (majdnem 39 km-t) tett meg a Mars felszínén, a Meridiani Planum nevű vidéken. Az Opportunity leszállóhelyén valaha folyékony, savas víz lehetett, amely elérte a felszínt is, és elpárologva sót hagyott hátra. A ma is működőképes rover jelenleg az Endeavour-kráter peremén található agyagot vizsgálja. Az Endeavour-kráter átmérője kb. 22 km, egy ősi kisbolygó vagy üstökös becsapódása hozhatta létre. A vizsgálat során gipsz erezetet és agyagban gazdag ásványokat azonosítottak. Az agyagásványok kémiai összetétele alátámasztotta, hogy a felszínen jelen lévő víz nem savas, hanem semleges kémhatású volt. Ez természetesen sokkal kedvezőbben hathatott a mikroszkopikus élet kialakulására, ha valaha is létezett ilyen a Marson

(Cikkünkhöz a Spirit legemlékezetesebb felvételeiből választottunk néhányat, korábbi híreinkből pedig egy válogatás található a lap alján, amiből a starttól egészen a leállásig felidézhetik a nevezetes marsjáróval történteket. - A szerk.)


Mind a Spirit, mind az Opportunity megemlékezett a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozatairól. Ez a felvétel egy fémdarabot mutat, mely az amerikai zászlót ábrázolja. A fémdarab a leomlott World Trade Center egy darabjából készült. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Cornell)


A navigációs kamera porördögöket örökített meg 2005. július 13-án a Guszev-kráter sík területén. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Texas A&M)


A Spirit útja során bazaltköveket talált, melyek az ősi láva megszilárdulásával képződtek. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Cornell)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020