Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Spirit: hivatalosan is vége
(Rovat: Spirit és Opportunity - 2011.05.26 07:15.)

A NASA nem próbálkozik tovább a több mint egy éve hallgató marsjáró életre keltésével. Ezentúl a még mindig jól működő Opportunity rover programjára összpontosítanak.

Május 25-én az amerikai űrhivatal szakemberei utoljára próbálkoztak olyan rádióüzeneteket küldeni a Mars felszínén levő Spirit felé, amire választ vártak az automata űreszköztől. A már korábban „csapdába esett” marsjáró utoljára 2010. március 22-én kommunikált az irányítókkal. Az elmúlt 10 hónap során, a marsi tél elmúltával abban reménykedtek, hogy a napsütés hatására a napelemek még termelnek annyi elektromos energiát, ami elegendő lehet a műszerek újraindulásához. A téli hideg miatt, fűtés híján azonban több mint valószínű, hogy az űreszköz fedélzeti berendezései, elektronikus alkatrészei tönkrementek. Korábban, a Spirit Marson működéssel töltött hat éve alatt sosem kellett kibírnia ilyen alacsony hőmérsékletet (a becslések szerint -55°C-ot, vagy akár még hidegebbet).


A Spirit 2004. január 3-án landolt a vörös bolygón, eredetileg 3 hónapra tervezett működésre. Ikerpárja, az Opportunity még jelenleg is dolgozik. (Fantáziakép: NASA / JPL-Caltech)

A kapcsolatteremtési kísérleteket a NASA földi rádiótávcső-hálózata (Deep Space Network, DSN), valamint a Mars körül keringő két szondája segítségével végezték. Ezekre azonban hamarosan szükség lesz, ha idén novemberben elindul a bolygó felé a Mars Science Laboratory (MSL), amely egy új generációs marsfelszíni „mozgó laboratóriumot” (Curiosity) is magával visz. A DSN ugyanakkor továbbra is hallgatózik egy kicsit a Spirit jeleit keresve, ha a hálózat antennáinak időbeosztása ezt megengedi.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020