Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Örökre fogságban maradhat a Spirit
(Rovat: Spirit és Opportunity - 2009.09.16 09:00.)

A NASA iker-marsjárműveinek egyike május óta nem tud mozdulni a mély talajból. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nem fogják tudni kiszabadítani, de még próbálkoznak.

A pesszimista jóslatot John Callas, a Spirit és Opportunity kutatási programjának vezetője tette a minap. A szakértők rendkívül óvatosan próbálják megoldani a problémát. A Spirit újra menetképessé tétele érdekében, a Marson végzendő manőverek előzetes tesztelésére Kaliforniában, a JPL-ben megépítették a terep pontos mását. Ebben a laboratórimban a Spirittel azonos marsjáróval kísérleteznek. A próbák eredményeit azonban mégsem olyan egyszerű értelmezni a marsi körülményekre, hiszen a két bolygón más-más a felszíni nehézségi gyorsulás, vagyis a járművek súlya is. A kutatócsoport részletes számítógépes modellezéssel kell kiegészítse a terepasztalon kapott eredményeket. A számítási eljárásokat a Marson végzett tesztek és mérések eredményei alapján finomítják. Ugyanakkor készítettek a roverből egy könnyebb földi próbapéldányt is.


(Kép: NASA / JPL-Caltech)

A Spirit nyilván már eddig is alaposan túlteljesített minden előzetes várakozást. Amikor idén május elején a laza talajba süllyedt, már több mint öt évet töltött munkával a Mars felszínén, az eredetileg tervezett három hónap helyett. A mérnökök most az szeretnék megakadályozni óvatos manőverekkel, hogy a szabadítási kísérletek során az űreszköz súlypontja afölé a szikladarab fölé kerüljön, amely érinti (vagy majnem érinti) a Spirit alját. Az elhúzódó tesztek miatt az „igazi” Spirit megmozdítására a jelenlegi kilátások szerint október előtt nem kerül sor. Eközben egy marsi porvihar miatt a Spitit tartózkodási helye fölött elsötétült az ég, ami nem tesz jót a napelemes energiatermelésnek. Augusztus végére az elektromos teljesítmény a félére esett vissza. Egyszóval most senki sem merne rá fogadni, hogy a marsjáró végül kijut majd a „rovercsapdából”..

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020