Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nem csak a Phoenix...
(Rovat: Spirit és Opportunity - 2008.07.05 06:00.)

A Marson már 2004 óta dolgozó Spirit és Opportunity is működik még, legfeljebb mostanában kevesebb figyelmet kapnak. Az Opportunity dolgozik, a Spirit túlélni látszik a harmadik marsi telet is.

Az Opportunity marsjáró a Victoria-kráternél állomásozik. A kráter peremén levő, Cape Verde nevű szakadék tövét közelítette meg.


Az aktuális célpont, a Cape Verde, március 30-án (Sol 1487). (Kép: NASA / JPL / Cornell / J. Canvin)

A szakadék aljához közel kerülni nem is egyszerű feladat a lejtős terepen. Ráadásul a fal tövében az energiatermelésre is hatással levő árnyékra, a dőlésszögre, illetve a távközlési szempontból kritikus kitakarásra is gondolni kell.


Az Opportunity 2008. június 20-án (Sol 1567) készített képe a Cape Verde aljáról. A távolság 8-10 méter. A terv az, hogy a járművet még közelebb küldik a réteges szerkezetű falhoz. A könnyű dolgokat már – úgymond – véghezvitték, most jöhetnek a kockázatosak... (Kép: NASA / JPL-Caltech / Cornell)

A mérések szerint a Spirit számára rendelkezésre álló elektromos teljesítmény a téli napforduló után a vártnál kicsit nagyobb. Május folyamán még az eddigi legkisebb napi energiatermelést (200 Wh) mérték. Ez kevesebb mint a negyedrésze annak, amennyit a landolás idején szolgáltattak a napelemek. Emlékeztetőül: éjjel -110°C, nappal -20 és -30°C körüli a külső hőmérséklet. Arra még természetesen várni kell, hogy az alvó állapotban tartott Spirit újra rendszeres méréseket végezzen és képeket készítsen.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018