Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A víz bűvöletében
(Rovat: Spirit és Opportunity - 2007.06.12 07:49.)

A NASA Mars-roverei méltán vonulnak majd be a legendás űreszközök csarnokába. Az egyikük nemrégiben újabb, az eddigieknél biztosabb víz-bizonyítékot talált a Guszev-kráterben.

A két marsjáró immár több mint három esztendeje végzi kutatásait, meghaladva minden korábbi várakozást az élettartamukkal kapcsolatban. Az elsőként leszállt egység, a Spirit több mint 1200 napja működik a felszínen és nemrégiben újabb szenzációs lelőhelyet talált vizsgálódásai helyszínén, a Guszev-kráterben. A szenzáció pedig talán éppen a nagyon hosszú működési időnek köszönhető: a Spirit egyik kereke ugyanis már jó ideje beragadt, nem forog, így amerre jár a szonda, ezt a kereket kénytelen vonszolni. A beragadt kerék gyakorlatilag szántja a felszínt. Így került elő egy felszín alatti talajréteg, amely 90%-ban szilikátokat tartalmaz.


A Guszev-kráter egyik dombján járó szonda a vörös felszín alól előbukkanó világos talajréteget egyből vizsgálat alá vette. A kutatás során már többször sor került a roverek nyomán felforgatott talaj vizsgálatára, de most első ízben sikerül tudományosan is nagyon jelentőset találni: múltbeli víz jelenlétére utaló közvetlen bizonyítékot. Először a Mini-TES műszer „vette észre” a környezetétől eltérő, magas szilikáttartalmú kőzetet, majd az Alfa Részecske Röntgen Spektrométer mérte ki a 90% körüli koncentrációt. (Bevett gyakorlattá vált, hogy az alapvetően nem erre tervezett Mini-TES-szel távolról figyelik meg a felszín egyes pontjait és csak az így ígéretesnek tartottakhoz küldik oda a rovert.) Ez a felfedezés a mai tudásunk szerint egyértelművé teszi, hogy a Guszev-kráterben egykor víz volt. A szilikátok ilyen koncentrációban víz jelenlétében keletkezhetnek.

A szilikátoknak két eredeti forrása lehetett:

  • 1. A vulkáni tevékenység során a jelenlévő vízben oldott vulkanikus gázok savas párát alkotva hulltak alá a talajra és átalakították annak anyagszerkezetét.
  • 2. Ugyancsak vulkáni aktivitás során forró hőforrások feltörésekor alakult át a környező talaj.
Érdekessége a felfedezésnek, hogy a Spirit 18 hónapja már vizsgálódott a felfedezés helyszínétől alig 50 méterre, de akkor nem vett észre semmit. Ez alapján újra fellángolhat az „ember kontra robotok” vita, hisz az ember pont abban jobb, hogy észrevesz objektumokat, jelenségeket, szemben a robotokkal, amelyek nem feltétlenül.


A víz egykori jelenlétének ilyen többszöri alátámasztása immár megkérdőjelezhetetlenné teszi, hogy a vörös bolygón egykor sokkal nedvesebb környezet uralkodott a mainál. Ez egyben tovább erősíti a reményt, hogy egykor lakható volt a bolygó, mi több, volt is rajta valamiféle élet. De ennek kiderítése vélhetően már egy másik szonda feladata lesz. (Forrás: SpaceflightNow, képek: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020