Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megszólalt az elveszett marsszonda
(Rovat: Spirit és Opportunity, Űrszondák a Marsnál - 2004.01.23 17:53.)

Jó hírek érkeztek a szerdán elhallgatott Spirit marsjáróval kapcsolatban: a szonda pénteken már kétszer is direkt kapcsolatba lépett a Földdel, és 10, illetve 20 percig adatokat is küldött.

Friss információk - péntek (január 23.), 17.25 (időpontok közép-európai időben)

A NASA újabb információi szerint egy második kommunikációs kapcsolat is sikeres volt a Spirit marsjáróval. Ez közel egy órával az első kapcsolat (lásd korábbi frissítésünkben) után történt - 14.26-kor vette kezdetét -, 20 percig tartott, és az adatok már 120 bit/másodperces sebességgel jöttek.

Az adatok a felküldött földi parancsnak megfelelően érkeztek, ami azt jelentheti, hogy a kommunikáció kezd helyreállni.

Korábbi információk - péntek (január 23.), 15.20 (időpontok közép-európai időben)

A NASA bolygókutató űrszondákat követő földi hálózatának (Deep Space Network) Madrid mellett lévő rádióteleszkópján keresztül pénteken (január 23-án) 13.34-kor sikerült direkt kapcsolatba lépni a Spirit marsjáróval. A korábbi utolsó jelzés egy rövid életjel volt a bolygó körül keringő Mars Global Surveyor űrszondán keresztül (lásd a korábbi információknál).

A Spirit adását mintegy 90 perccel azután vették, hogy a leszállóhelyen felkelt a Nap. A mindössze 10 bit/másodperces adást tíz percig sikerült fogni.

Az elmúlt 48 óra eseményeinek fényében ez nagyszerű hír, ami máris a szondát irányító szakemberek felkészültségét és hozzáértését dícséri. A szonda életben van, van energiája, képes kommunikálni. Az irányítók jelenleg olyan parancsokat küldenek fel a szondának, hogy az próbáljon több információt küldeni állapotáról. Ezek alapján lehetne megkezdeni a hibajavítást, amennyiben erre lesz lehetőség.

Korábbi információk - január 23. (péntek), 9.40 (időpontok közép-európai időben)

A csütörtöki alkalommal (lásd lent) ellentétben az irányítók nem fogtak jelzést a Spirittől a Mars Global Surveyor űrszondán keresztül, amely pénteken (jan. 23.) hajnali 4 óra körül repült át a leszállóhely felett. Az eddigi elemzések során azonban ezt nem is várták, ugyanis közben arra jutottak, hogy a marsjáró úgynevezett biztonsági üzemmódba kapcsolt. Ennek oka egy olyan meghibásodás, aminek okát még nem ismerik, de folyamatosan dolgoznak a kiderítésén.

Amennyiben nem valamilyen komoly szerkezeti meghibásodásról van szó, hanem egy szoftveres problémáról, akkor egyáltalán nem reménytelen a helyzet: az eddigi jelzések alapján tudják, hogy a szonda életben van, és egy óvatos kommunikációs stratégiával közvetített parancssorral rá lehet bírni, hogy "hagyja abba a pihenést, és folytassa a munkát". A biztonsági üzemmódban elvileg maga a marsjáró is kezdeményezi a kapcsolatfelvételt.

Az irányítók pénteken 11 óra után - amikor a leszállóhely láthatóvá válik a Földről - megpróbálják közvetlenül (azaz nem űrszondákon keresztül) felvenni a kapcsolatot a Spirittel.

A megfeszített munkát igénylő probléma egyébként a lehető legrosszabbkor jött: a Spirit ikertestvére, az Opportunity ugyanis vasárnap reggel landol a Marson.

www.origo.hu

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020