Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hol jár az Opportunity?
(Rovat: Spirit és Opportunity, Űrszondák a Marsnál - 2004.01.18 16:26.)

Hamarosan az Opportunity is bekapcsolódik a Mars-invázióba. Pályamódosítást hajtott végre, s a tervek szerint jövő vasárnap száll majd le a Meridiani Planum területére.

Négy hónap után – több, mint egy héttel tervezett leszállása előtt – pályamódosító manővert hajtott végre az Opportunity. A szállító-űrszondán a jelenleg már a Mars felszínén dolgozó robot-jármű, a Spirit hasonmása, az Opportunity utazik a vörös bolygó felé, ahová a tervek szerint január 25-én érkezik meg, kijelölt leszállóhelye a Meridiani Planum.

A NASA pasadenai Sugárhajtás Laboratóriumából a földi irányítók hazai idő szerint január 16-án délben adták ki a parancsot az Opportunity számára, hogy a navigációs szakemberek pontos számításainak megfelelő pályakorrekciót elvégezze. Ennek során a forgással megegyező irányban 20 másodpercig, erre merőlegesen pedig kétszer öt másodpercig működtek hajtóművei. Két lehetőség nyílik még az űrszonda pályájának finomítására, január 22-én és 24-én. Csak abban az esetben módosítanak a pályán, ha ezt szükségesnek látják a szakemberek.

Az Opportunity ugyanúgy száll majd le a Mars felszínére, ahogy ezt ikertestvére, a Spirit is tette. A leszállóhely, a Meridiani Planum hematitban gazdag régió, amely ásvány folyékony vízzel való kölcsönhatás során jön létre. Így a jármű, tudományos felszerelésének segítségével a múltbéli víz nyomát fogja keresni. Reméljük, a mozgó laboratórium a Spirithez hasonlóan problémamentesen száll majd le a vörös bolygó felszínére, hogy bekapcsolódhasson a Mars-kutatás újabb fejezetének izgalmas három hónapjába.

Csengeri Tímea - www.MarsSociety.hu

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020