Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Spirit: az első 3D-s panorámakép
(Rovat: Spirit és Opportunity, Távoli világok kutatói - 2004.01.06 09:55.)

A január 5-én közép-európai idő szerint 18 órakor megtartott sajtótájékoztatón a NASA bemutatta az első 3D-s képet a leszállóhely környékéről.

A már korábban beígért nagy felbontású, "hagyományos" színes felvételekre azonban még várni kell. A sajtótájékoztatón ugyan bemutattak néhány apró kockát egy nagy színes mozaikképből, ám a nagy képek még a marsjáró memóriájában vannak és egyelőre nem továbbították őket a Földre. Erre az első lehetőség 5-én 21.30 körül jön el, a Mars Odyssey űrszondán keresztül.


A Spirit egyébként már "alszik" (a leszállóhelyen éjszaka van), az ébresztő január 6-án éjjel 1 óra körül várható. A 3. marsi nap technikai feladatai között egy kábelkapcsolat megszüntetése szerepel a leszállóegység és a marsjáró között, és megpróbálnak még jobban leereszteni egyes légzsákokat is, hogy semmilyen irányban ne állják el az utat a legördüléskor.


A Sleepy Hollow névre keresztelt világos
folt fontos tudományos célpont lehet

A Spirit tudományos vezetője, Steve Squyres a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a marsjáró tudományos műszereinek ellenőrzése befejeződött, és mindegyik épségben, működőképes állapotban élte túl a landolást. A 3D-s panorámaképen egyébként már számos lehetséges célpontot megjelöltek a vizsgálatok számára: ezek között például érdekesebb kövek és világosabb, finomabb anyaggal borított lapályok találhatók. A leszállóhely horizontján jól kivehető egy lankás dombsor is, amelynek távolságát néhány kilométerre becsülik, így ez is lehetséges célpontokat jelent.

[origo]

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019