Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hamarosan célba ér a Spirit!
(Rovat: Spirit és Opportunity - 2004.01.03 13:56.)

2004. január 4-én újabb kísérlet tesz az emberiség a vörös bolygó meghódítására. Ezúttal a tavaly júniusban indult amerikai űrszonda-páros első tagja, a Spirit érkezik meg a Marshoz.

Bár az európai leszállóegység, a Beagle–2 sorsa még jelenleg is kétséges, a NASA 2003. június 10-én és július 7-én indított mars-járművei továbbra is a vörös bolygó felé száguldanak. A Spirit (Szellemiség) és Opportunity (Lehetőség) névre keresztelt robotjárművek a Mars-kutatás történelmének egyik legsikeresebb műszer-együttesének, a Mars Pathfinder program utódainak is tekinthetőek.

A NASA utóbbi évek sikeres, ám kudarcokkal is terhelt Mars-programjának méltó folytatása a 2003-as robotegyüttes. A Marsi Felderítő Járművek (Mars Exploration Rover) a Sojourner-hez képest hatalmas mars-járók, amelyek tudományos feladata, hogy a vörös bolygón a víz után nyomozzanak. Műszereik egy robotgeológus eszköztárát idézik, amellyel a Mars felszínén egykor folyékony állapotban is jelen lévő víz történetét kutatják. Ez jelenti a kulcsot a Mars megismeréséhez és múltbéli eseményeinek feltárásához.

A Spirit a Guszev-kráter területén száll majd le, amely a feltételezések szerint egy ősi tó nyomát őrizheti. Előreláthatólag január 4-én vasárnap, közép-európai idő szerint hajnali 5 óra 25 perckor éri el a felszínt, a Földre tíz perccel később érkeznek meg a rádiójelek. 5 óra 35 perc után tehát már tudni fogjuk, sikeres volt-e a landolás. Sok szerencsét Spirit!

A cikk folytatása a Mars Society Magyar Tagozatának honlapján olvasható. Megtudhatják, hogyan száll majd le a Spirit és honnan követhetik élő adásból az amerikai Mars-járó kalandjait.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018