Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Négy év múlva a Marsra a SpaceX-szel?
(Rovat: SpaceX, Űrturisták és magánűrhajók - 2020.12.04 14:15.)

Elon Musk meg van győződve róla, hogy 2026-ban a Starship már embereket indít a vörös bolygóra, de „egy kis szerencsével” már akár 2024-ben is megtörténhet ez.

A SpaceX alapítója és vezetője egy berlini beszélgetés alkalmával tette ezeket a jóslatokat. Az alkalom az volt, hogy idén ő kapta az Axel Springer kiadóvállalat díját. (Korábban ebben az elismerésben részesült például az űrkörökben is jól ismert Jeff Bezos, az Amazon alapítója, Timothy Berners-Lee, akinek a nevéhez a világháló kitalálása fűződik, vagy Mark Zuckerberg, a Facebook atyja.)

Megpróbálunk két éven belül ember nélküli küldetést indítani a Marshoz – tette még hozzá Musk. Az időpontok közti nagyjából két éves különbségek oka, hogy a Föld és a Mars közötti utazásra a két bolygó Nap körüli keringéséből adódóan 26 havonta nyílik jó lehetőség.

A jelenleg fejlesztés alatt álló Starship – amelynek SN8 sorszámú (Serial No. 8) prototípusa, immár három hajtóművel hamarosan 15 km magas „ugrásra” készül – az óriás Super Heavy rakéta hátán jutna az űrbe. Mindkét eszközt gyorsan és teljes mértékben újra felhasználhatóra tervezik. A rakéta függőleges helyzetben visszatérne a Földre a start után, egy-egy Starship pedig akár többször megtehetné az utat a Marsig és vissza.


Fantáziakép a Marson landolt Starship űrhajókkal. (Kép: SpaceX)

A Starship eddigi, egy hajtóművel felszerelt prototípusai – a Starhopper, az SN5 és SN6 – a próbáik során legfeljebb 150 m-es magasságig jutottak. Ezek a tesztek tavaly nyáron, illetve idén augusztusban és szeptemberben voltak. Az 50 m magas űrjármű végső változatát hat nagyteljesítményű Raptor hajtómű hozza majd mozgásba. Ezek tolóereje elegendő lesz ahhoz, hogy a Starship felszálljon a Holdról vagy a Marsról. A Földről való indításhoz használandó Super Heavy rakéta 30 Raptorral lesz felszerelve.

Elon Musk régóta hangoztatja, hogy a SpaceX 2002-es alapításakor is a bolygóközi utazás célja lebegett a szeme előtt. Ezt a mostani beszélgetésben is megerősítette. (Bár a tervek és a megcélzott időpontok időközben változtak. – A szerk.) Azt sem először mondta, hogy ő maga a Marson szeretne meghalni... csak nem egy becsapódás során – tette hozzá tréfásan. A beszélgetésben természetesen szó esett egy sor egyéb témáról, köztük Musk más vállalkozásairól is.

Axel Springer Award 2020 díjátadó. A december 1-jén közvetített beszélgetés teljes felvétele. (Forrás: Axel Springer)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021