Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink, újrahasznosítási rekorddal
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2020.11.25 07:30.)

A SpaceX internetszolgáltató műholdrendszere ismét 60 darabbal bővült, a Falcon-9 rakéta első fokozatát most hetedszer használták.

A Starlink műholdak legújabb adagja szokás szerint Floridából, ezúttal a Cape Canaveral bázis 40-es starthelyéről indult. Az időpont ott még november 24-én este volt, magyar idő szerint november 25-én hajnali 3:13-kor.


A Falcon-9 rakéta hajtóműveinek indítás előtti statikus tesztje november 21-én. (Kép: SpaceX)

Aki még szeretné számon tartani: ez a Starlink 16. indítása volt, mindegyik esetben 60 (vagy ha útitársak is kerültek a rakétára, akkor közel 60) műholddal a Falcon-9 orrkúpja alatt. Az immár teljesen rutinszerűnek számító művelet érdekessége ezúttal az volt, hogy a rakéta újrahasznosított első fokozata korábban már hatszor szolgált (eddigi küldetései: Telstar-18 2018 novemberében, Iridium 2019 januárjában, és négy Starlink adag 2019 májusában, 2020 januárjában, júniusában és augusztusában). A kiürült fokozat ez alkalommal is landolt az Atlanti-óceánon várakozó Of Course I Still Love You úszó platformra. S ha már újrahasznosítás: a rakéta orrburkolatának egyik fele egyszer, a másik fele kétszer repült már korábban.

A múlt hónapban a a SpaceX megkezdte Better Than Nothing Beta elnevezésű tesztprogramját, amelyben olyan kiválasztott jelentkezők vehetnek részt, akik a kezdeti internetszolgáltatás lefedettségi területén élnek. A név beszédes (jelentése: a semminél jobb), hiszen még nem a remélt teljes kiépítésről és kapacitásokról van szó. Közben Kanadában engedélyezték a Starlink szélessávú műholdas szolgáltatását, és az ország déli részén meg is kezdődött a tesztelés.


A Falcon-9 rakéta kereken 100. startja. A SpaceX idén már 23. alkalommal hajtott végre űrindítást, és még nincs vége. A korábbi éves rekord 21 volt, 2018-ban. (Kép: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021