Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink: 57, utastársakkal
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2020.08.07 09:15.)

Újabb adaggal bővült a SpaceX internetszolgáltatásra készülő műholdrendszere. Ezúttal két BlackSky Global földmegfigyelő hold is utazott a Falcon-9 rakétával.

Igyekeznek tartani az iramot, ami a Starlink startjait illeti, bár a július végül kimaradt. Júniusban viszont kétszer bővítette a SpaceX az alacsony pályás műholdrendszerét. Június 4-én 60, 13-án csak 58 ilyen űreszköz indult, de ez utóbbi alkalommal a Planet Labs kis SkySat földmegfigyelő műholdjai közül három is felkerült a rakéta tetejére. Most is földmegfigyelő űreszközök – a BlackSky Global sorozat 5. és 6. (bár számozásuk szerint 7-es és 8-as) tagja – jutottak a világűrbe. A Falcon-9 kapacitásának kereskedelmi alapon történő megosztása ezúttal a Spaceflight Industries vállalat szervezésében történt (SXRS-1).

A SpaceX Falcon-9 hordozórakétája végül augusztus 7-én, magyar idő szerint 7:12-kor emelkedett a magasba Floridából, ez alkalommal a NASA Kennedy Űrközpontjának 39A starthelyéről. Az egész 2020-as évet tekintve a SpaceX már a 12. indításnál tart. Legutóbb a Cape Canaveral bázis közeli 40-es startállásáról egy koreai katonai távközlési hold, előtte pedig ugyanonnan egy GPS navigációs műhold állt pályára, az Amerikai Űrhaderő megbízásából. Míg a Starlink műholdak és a két BlackSky Global ezúttal is egy használt első rakétafokozat segítségével indult, addig a GPS holdhoz minden elemében vadonatúj Falcon-9-et használtak. (Eredetileg egyébként ezt a mostani Starlink indítást még a GPS műholdé előtt tervezték, de aztán a sorrend felborult, a start elhúzódott.)


A BlackSky ötödik és hatodik földmegfigyelő műholdja a start előkészületei közben. (Kép: SpaceX)

A nagy sávszélességet és alacsony késleltetési időt ígérő Starlink műholdrendszer számára a mostani 57-tel együtt már öt híján 600 példány került pályára. A kiépítés bő egy éve, 2019 májusában egy 60-as starttal kezdődött. A SpaceX a folyamat egy korábbi pontján már a világ legnagyobb kereskedelmi műholdseregének üzemeltetőjévé vált. A cég szerint 24 ilyen indítás lesz elegendő a Föld lakott területeinek lényegében teljes lefedettségéhez. Már 12 adag műholddal elkezdhetik a teszteket az Észak-Amerika magasabb földrajzi szélességeit érintő lefedettséggel. A mostani volt a 10. ilyen csoportos Starlink indítás.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020