Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starman már a Marson túl
(Rovat: SpaceX - 2018.11.08 13:15.)

Elon Musk meggypiros Tesla Roadstere, amely a Falcon Heavy rakéta februári bemutatkozó startjakor került az űrbe, jelenleg a Marsénál nagyobb naptávolságban jár.

Úgy is mondhatnánk, hogy a sportautó utasa, a Starman néven ismert bábu az elmúlt kilenc hónapban elég sok kilométert tett az autóba. A Tesla mostanában éri el a Nap körüli elliptikus pályájának a központi csillagunktól legtávolabbi pontját, mintegy 250 millió km távolságban. Mindez az információ a pálya modellezésén alapul, hiszen az „űrjárművön” nincs aktív jeladó, amelynek segítségével értesülhetnénk helyzetéről vagy állapotáról.


A Tesla Roadster pályájának vázlata a Naprendszer belső bolygóinak pályáival összehasonlítva. A piros pont a 2018. november eleji pozíciónak felel meg. (Kép: )

A pálya-előrejelzések pontossága az idő előrehaladtával természetesen romlik. A számítások szerint 2091-ben újból visszatér a Föld közelébe, akkor néhány százezer km távolságban repül majd el tőlünk. (Akik az olvasók közül megérik azt a dátumot, talán ellenőrizhetik, mennyire volt pontos a mostani előrejelzés. Feltéve, ha az objektum – illetve ami akkorra marad belőle – megfigyelhető lesz.) Még hosszabb időtávon a Tesla sorsáról csak valószínűségi kijelentést lehet tenni. Ahogy a bolygók tömegvonzásának perturbáló hatása alakítja a pályát, úgy a következő 1 millió (!) év alatt a Tesla maradványai 6% valószínűséggel ütközhetnek a Földbe, vagy 2,5% valószínűséggel a Vénuszon (illetve annak légkörében) végzik. A Tesla Roadster és utasa, Starman útját az érdeklődők egy erre a célra létrehozott honlapon, habár feltehető, hogy egymillió éves időtávon ez nem marad elérhető...

Ami a Falcon Heavy hordozórakétát illeti, a következő indítását – immár valóban hasznos teherrel – 2019 januárjára tervezik a floridai Kennedy Űrközpontból. A szaúd-arábiai Arabsat-6A távközlési holdat szeretnék vele pályára állítani. A 6 tonna körüli indítási tömegű, 15 éves élettartamra tervezett űreszköz a geostacionárius pályaív 30,5° keleti hosszúság fölötti pozíciójába kerül, ahonnan tévéműsorokat sugároz, telefonos és adatátviteli szolgáltatást nyújt közel-keleti, afrikai és európai felhasználóknak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018