Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tesztelték a Dragon mentőrendszerét
(Rovat: SpaceX, Az Űrállomás és az USA - 2015.05.06 19:30.)

Fontos lépésre került sor a SpaceX űrhajója emberek szállítására alkalmas változatának fejlesztésében.

A Dragon kapszulát május 6-án a floridai Cape Canaveral 40-es startállásából indították, magyar idő szerint 15 órakor. Az egész kísérlet alig tartott 2 percig. A startkísérlet megszakítását szimulálták. Ha egy ilyen helyzetben űrhajósok tartózkodnak a fedélzeten, akkor a rendszernek gondoskodnia kell a kapszula leválasztásáról az indításkor bajba került hordozórakétáról, és az emberek biztonságos visszajuttatásáról.

A fejlesztés alatt álló emberes Dragon ún. pusher mentőrendszerét természetesen emberek nélkül, egy bábuval próbálták ki. (Videó: Astronomy Now)

A próba során a Dragon kapszula felemelkedéséről a beépített nyolc SuperDraco rakétahajtómű gondoskodott. Az eszköz mintegy másfél kilométeres magasságig jutott, majd a törzsről leválva, ejtőernyős fékezéssel ereszkedett az Atlanti-óceán vizébe, a starthely közelében. Ha a három ejtőernyő lassította Dragonban ezúttal tényleg utaztak volna űrhajósok, azok sértetlenül megúszták volna a szimulált rakétabaleset. Az első adatok szerint ugyanakkor nem minden pontosan a terveknek megfelelően alakult: nem érték el az előre meghatározott sebességet, és a vízbe érés is a parthoz némileg közelebb történt. A SpaceX szakemberei elemezni fogják a repülés során szerzett adatokat.

A SpaceX tervei szerint a Dragon emberes változata 2017-ben indulhat először a világűrbe, űrhajósokkal a fedélzetén. Ennek egyik fontos feltétele, hogy a megrendelő NASA számára demonstrálják a mentőrendszer működőképességét. A következő mérföldkő a mentőrendszer kipróbálása lesz egy Falcon-9 rakétával, amikor a repülésből egy-két perc már eltelt. Erre még az idén szeretnének sort keríteni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020