Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Plusz egy nap Simonyiéknak
(Rovat: Simonyi űrrepülése, Az Űrállomás és Oroszország , Űrturisták és magánűrhajók - 2009.04.06 15:17.)

A Szojuz TMA-13 űrhajó a kazahsztáni időjárás miatt a tervezettnél egy nappal később, április 8-án, és nem is az eredetileg kijelölt helyen ér majd földet.

A kazahsztáni Arkalik körzetében a hó és az árvizek miatt felázott talaj kényszerítette az orosz irányítókat arra, hogy 24 órával elhalasszák a három űrhajós visszatérését. A tartalék leszállóhely kb. 300 km-re délkeletre található, ahol kedvezőbbek az időjárási körülmények. A leszállás tervezett időpontja április 8-án magyar idő szerint 9:15.

A Szojuz TMA-13 visszatérő kapszulájában a kétszeres űrturista, a magyar származású Charles Simonyi mellett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) előző legénységének két tagja, az amerikai parancsnok Mike Fincke és az orosz Jurij Loncsakov utaznak. Ők ketten tavaly október 12-én indultak az ISS-re. A váltás (Gennagyij Padalka és Michael Barratt) Simonyival együtt érkezett, a március 26-án startolt Szojuz TMA-14-gyel. A visszatérő Szojuz TMA-13 holnapután (április 8-án) 5:55-kor hagyja el az űrállomást.

Ha minden a tervek szerint történik, Fincke és Loncsakov most 178-cal növeli az űrben töltött napjainak számát. Fincke így összesen 366 nappal a harmadik lesz a legtapasztaltabb amerikai űrhajósok listáján. Loncsakov három alkalommal összesen 201 napot töltött a Föld körül. Simonyi mostani második útja alkalmával 13 nappal, összesen 27-re növeli az űrutazással töltött napjainak számát.

A Simonyi útját szervező Space Adventures cég a minap bejelentette, hogy a korábbi hírekkel ellentétben talán mégis folytatódhatnak a fizetős űrutazások az orosz űrhajókkal. Az ISS személyzetének 6 fősre bővítése ezt megakadályozni látszott, hiszen kellenek a helyek a hivatásos űrutazóknak. Az őszre tervezett Szojuz TMA-16 indításnál most felszabadulni látszik egy hely, amelyen egy kazah űrhajós repült volna. De egyelőre nem világos, hogy ezt megkapja-e a Space Adventures. Ha igen, akkor a korábbi két űrturista-repülés már kiképzett tartalékai (Esther Dyson vagy Nik Halik) közül utazhatna egy fő.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018