Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Balatont fényképezte és Ady Endrétől idézett Charles Simonyi
(Rovat: Simonyi űrrepülése - 2009.04.05 03:00.)

Április 4-én délután egy mozgó rekordkísérlet részeként beszéltek rádióamatőrök a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó Charles Simonyival. Simonyiék a Balaton felett repültek, és képeket is készítettek a magyar tengerről.

A forgalmazást délután 16 óra 20-kor a Magyar Rádióamatőr Szövetség Főtitkára, Dallos László kezdte meg egy nagyobb teljesítményű földi állomásról. Ezután jöttek a mozgó járműveken utazó rádióamatőrök.

Motoros repülőgép, amely a budaörsi repülőtérről szállt fel. Innen repültek a Velencei-tó irányába, hogy videót készíthessenek a hőlégballonról. A bérelt repülőn utazott Muhari István (hívójele: HA5CH), aki a Puskás Tivadar Távközlési Technikum rádióklubjának a tagja. István is hatékonyan kivette részét az előzetes szervezésből.

Budaörsről szállt fel egy kisrepülőgéppel Németh Tibor (hívójele HA7TM). Tibor nagyon aktív rádióamatőr tevékenységet fejt ki. Nevéhez sok jeles esemény, expedíció és versenyeredmény fűződik. A harmadikként forgalmazó mozgó jármű egy rekordkísérletet próbált meg teljesíteni. A hőlégballon 16:00-kor indult az agárdi strandról. A ballon rádiós operátora Császár János (HA5PA) volt, elkísérte őt Szabó András (HG7TR) és Tóth István (HA5OJ) is. A három rádiós – akik a Puskás Tivadar Távközlési Technikum rádióklubjának tagjai – egy összeköttetés erejéig, vagyis 32 másodperces intervallumban próbáltak forgalmazni Simonyi Károllyal. Császár János egyben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi egyetem Híradó Tanszékét is képviseli, mint az iskola MSc képzésének hallgatója.

A következő mozgó állomás egy motoros sárkányrepülő volt, amely a Farkas-hegyen lévő repülőtérről indult. Vanyó Imre (HA5VI) igen tapasztalt múlttal rendelkezik a repülés és a rádiózás területén.

Fröhlich Henrik (HA5BF) a Hármashatár-hegyen, kerékpározás közben próbált meg riportot váltani Simonyi Károllyal. Még elgondolni is fura ötlet, hogy valaki ilyen módon vegye fel a kapcsolatot a Nemzetközi Űrállomással, ez volt az első ilyen alkalom.

Turjányi József (HA3SIO / MM) egy 180 személyes, Keszthely névre hallgató hajóval indult el Siófokról 15:30-kor.

A mozgó járművek sorát egy vitorlás hajó zárta. Kéri László (HA5CSI / MM) Siófokról indult hajójával északi irányba.

Utolsó összeköttetésként a Rádiótechnika szerkesztőségét Bassó Andor (HA5RT) képviselte. A szerkesztőség propagálja a rádióamatőr eseményeinket, technikai vívmányainkat és nagyon sok érdekes információval látja el a magyar rádióamatőrőket. Vezetőjük Békei Ferenc, a Magyar Rádiómamatőr Szövetség Budapesti Szövetségének elnöke.

A repülőgépes kapcsolatokat nem igazolta vissza az űrhajós. A velencei hőlégballonos összeköttetés visszajelzése nem hallatszik az eddig rendelkezésre álló felvételek alapján, de a hőlégballon utasai szerint sikeres volt és vette az adást Simonyi. A rádióamatőrök minden helyen jól hallották Simonyit, de adásuk nem minden esetben jutott el az űrállomásra. Az, hogy pontosan hány helyről sikerült a kapcsolat, akkor fog kiderülni, ha Simonyi írásban is visszaigazolta a szombat délutáni eseményeket.

A kapcsolat ideje alatt Simonyiék éppen a Balaton felett repültek el, képeket is készítettek róla. „Képeket csinálunk, lehet, hogy te is rajta leszel” – mondta az egyik hajón lévő rádióamatőrnek. Végül idézett Ady Endre egyik verséből, Az eltévedt lovasból.
„Hajdani, eltévedt utas
Vág neki új hináru útnak,
De nincsen fény, nincs lámpa-láng
És hírük sincsen a faluknak.”

A beszélgetés végén még kapcsolatba lépett egy gyöngyösi rádióamatőrrel, aki meghívta borozni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018