Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Charles Simonyi Magyarországon
(Rovat: Simonyi űrrepülése, A Pille , Űrturisták és magánűrhajók - 2007.02.15 17:16.)

2007. február 15-én jeles látogató járt a KFKI Atomenergia Kutatóintézetében. Charles Simonyi, a világ ötödik (egyben az első magyar nemzetiségű) űrturistája a magyar kísérletekkel ismerkedett.

Charles Simonyi, a következő űrturista ma délelőtt látogatást tett a KFKI Atomenergia Kutatóintézetben. Megtekintette édesapja, Simonyi Károly professzor emléktábláját, majd dr. Deme Sándor (AEKI) részletesen tájékoztatta a Pille doziméter működéséről, a készülék működésének alapjául szolgáló dozimetriai alapfogalmakról és a Pillével a korábban a világűrben végzett mérések eredményeiről.


Charles Simonyi a súlytalansági repülésen

Az áprilisban űrutazásra induló Charles Simonyi azért látogatott a KFKI-ba, mert az Űrkutatási Tudományos Tanács kezdeményezésére a Magyar Űrkutatási Iroda sikeres tárgyalásokat folytatott az Orosz Űrügynökséggel, illetve az űr-turistautakat szervező Space Adventures képviselőjével arról, hogy Simonyi űrrepülése során az ISS fedélzetén működő, magyar gyártmányú Pille dózismérővel végrehajtson egy rövid mérési programot. (Simonyi örömmel vállalta a magyar tudományos kísérletek elvégzését.) A mérés további részleteiről és eredményeiről a későbbiekben tájékoztatjuk Olvasóinkat. (Forrás: Magyar Űrkutatási Iroda)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020