Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

PROGRAMAJÁNLÓ: Potyautas az üstökösön
(Rovat: Rosetta üstökösprogram - 2015.09.25 15:15.)

Tudományos mérések magyar részvétellel a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökös felszínén. Apáthy István előadása Székesfehérváron, szeptember 29-én.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta nevű űrszondája 10 évig tartó repülés után tavaly augusztusban érkezett a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstököshöz, majd novemberben az üstökös magjára bocsátotta Philae nevű leszállóegységét. Utóbbi felműszerezésében igen jelentős volt a magyar részvétel; a tápellátó egységen és a fedélzeti számítógépen kívül két mérőműszer is a hazai szakemberek munkáját dicséri.

A misszió feladata, hogy a Naptól számított több mint 3 csillagászati egység távolságtól az égitest napközeli pontjáig, sőt azon túl – a történelem során először – helyben végezzen egy üstökösnél tudományos méréseket. Az előadó, Apáthy István mérnök-űrkutató (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) ismerteti az űrszondát és annak műszereit, a repülés és a megérkezés történetét, az eddigi mérési eredményeket, sok személyes élménnyel együtt.

A rendezvény időpontja: 2015. szeptember 29. (kedd), 17 óra. Helyszíne: TIT, Művészetek Háza (a volt Barátság Háza), Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, a belépés díjtalan. Az előadást a Galileo Webcast élőben közvetíti az interneten.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018