Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Képek a Rosettától
(Rovat: Rosetta üstökösprogram, A hét képe - 2007.11.14 21:50.)

Az újra a Föld közelében járt európai üstököskutató űrszonda felvételeiből néhányat már közzé is tett az ESA.

Az űrszonda november 13-ai pályamódosítása során minden a tervek szerint sikerült. A következő, s egyben utolsó visszatérésre pontosan két évet kell várnunk. A Rosetta végső célpontjához, a Csurjumov–Geraszimenko-üstököshöz 2014-ben érkezik.


Ezt a képet, amely az Antarktisz egy részletét mutatja, két különböző felvételből rakták össze. A NAVCAM navigációs kamera 5500 km-es magasságból készítette őket, a legnagyobb közelség utáni percekben, november 13-án közép-európai idő szerint pontosan 21:55-kor és 21:56-kor.


A második felvétel már egy órával későbbről származik. Az űrszonda ekkor 6250 km-es felszín feletti magasságból nézett vissza bolygónkra.


Az OSIRIS (Optical Spectroscopic and Infrared Remote Imaging System) műszer nagylátószögű kamerája készítette ezt a különleges felvételt a Föld éjszakai oldaláról. Az időpont (19:45) kb. két órával előzte meg a legnagyobb közelséget. Ekkor a felszíntől való távolság 8000 km volt, az Indiai-óceán felett. A Föld korongját a mesterséges fények szigetei tarkítják. A lenti képen a feliratokkal ellátott felvétel egy részletét mutatjuk be.


(Képek: ESA/MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020