Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Rosetta a Marsnál
(Rovat: Rosetta üstökösprogram, A hét képe - 2007.02.25 10:58.)

Ma az európai Rosetta üstököskutató szonda sikeresen elhaladt a Mars közelében, ahol újabb lendületet nyert további útjához.

A legnagyobb közelség pontos időpontja február 25-én, közép-európai idő szerint 3:57-kor volt. Az ESA darmstadti (Németország) irányító központjában (ESOC) megerősítették, hogy minden a tervek szerint zajlott. A szonda távolsága a Mars felszínétől mindössze 250 km volt.


A Mars két színtartományban készült képe, a Rosetta OSIRIS (Optical, Spectroscopic, and Infrared Remote Imaging System) kislátószögű kamerájával. A felvétel még odaútban, február 24-én 19:28-kor, 240 ezer km távolságból készült. A pixelméret kb. 5 km-nek felel meg a bolygó felszínén. Ezután, amíg a szonda a Mars takarásában volt, a műszereket kikapcsolták.


A Mars ultraibolya tartományban, a Rosetta OSIRIS nagylátószögű kamerájával a hidroxil (OH) színképvonalában készült képen. Látszik a felhőzet a Mars északi poláris vidéke fölött. A kivágáson külön kinagyítva mutatnak egy nagy magasságban húzódó felhőréteget. (Kép: ESA/MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA)

Később további képek közzététele is várható. A Rosetta következő (novemberi) célpontja ismét a Föld. Végcélját, a Csurjumov-Gerszimenko üstököst 2014-ben éri majd el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020