Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az új meteorológiai műhold és a csapadék előrejelzése
(Rovat: Orsz. Meteorológiai Szolgálat, Nyereség az országnak , Meteosat - 2006.05.06 17:20.)

A technikailag fejlettebb új és jobb műszerekkel felszerelt meteorológiai műhold, a második generációs Meteosat (MSG) adásait már két éve operatívan vesszük és feldolgozzuk az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával. Az új információkat már rendszeresen felhasználjuk a napi időjárás előrejelzésében is.

Az EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) 2003-ban geostacionárius pályára helyezett egy a korábbinál több és fejlettebb műszerekkel felszerelt meteorológiai műholdat, az MSG-t (Meteosat Second Generation: második generációs Meteosat). Az MSG térben, időben és spektrálisan is jobb felbontású képeket állít elő, mint a korábbi műhold. Félóra helyett negyedóránként, 5 ill. 2,5 km helyett 3 és 1 km-es térbeli felbontásban, 3 sáv helyett 12 sávban készülnek a felvételek. Az EUMETSAT a műholdképek egységes és magas szintű feldolgozását elősegítendő nemzetközi munkacsoportokat szervezett, amelyek különböző célokra feldolgozó programcsomagot és/vagy produktumokat állítanak elő. Az egyik ilyen munkacsoport (SAFNWC) kidolgozott az időjárás analízise és néhányórás előrejelzése céljára egy speciális feldolgozó programcsomagot (SAFNWC/MSG), amelynek tesztelésében részt vesz az Országos Meteorológiai Szolgálat is a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával.

Az új műhold képeit és a programcsomaggal számolt származtatott eredményeket (felhőfajták azonosítása, légkör vízgőz tartalma, felhő tetejének magassága stb.) az időjárás előrejelzők részére továbbítjuk.

De nem csak felhasználói vagyunk a programcsomagnak, hanem a fejlesztésben is részt veszünk, többször is kaptunk ‘vendég kutató’ megbízást.

A felhőtető magasságának számításában, a programcsomag bétatesztelésében dolgoztunk, majd a műholdas csapadék becslések eredményeinek verifikálásában vettünk részt. Magyarországi radar és a felszínen mért csapadék adatokkal hasonlítottuk össze a műholdas adatokból becsült csapadék valószínűséget, és a szintén műholdas adatokból számolt másik paramétert a zivatarfelhőből hulló csapadék intenzitást. Az összehasonlítás azt mutatta, hogy csapadék valószínűsége nappal jó eredményt ad. A zivatarfelhőkből hulló csapadék területileg felül, értekileg alulbecsült.

Az időjárás előrejelző munkáját nagyban segítik a műholdas adatok:
· részben a műholdas adatokból számolt mennyiségek pl. csapadék becslések révén,
· részben a műholdképekből alkotott filmek megnézése révén: az előrejelző nyomon követheti a felhő alakzatok keletkezését, mozgását és a felhők jellemzőinek alakulását.

Különböző célokra speciális ún. kompozit képet állítunk elő, például a zivatarok nyomon követésére, tanulmányozására is. (A kompozit kép készítésénél az egyes csatornák kalibrált értékeit vagy azok különbségeit jelenítjük meg az alapszínekben.) Az 1. ábrán egy zivatar kompozit képre mutatunk példát, az idén április 3-án jégesőt is hozott a zivatar. A magas hideg felhők pirosas színűek, ha a felhő tetején nagyok a jégszemek, illetve sárga színűek, ha a felhő tetején kicsik a jégszemek. Kékes színű a terület, ahol nincs magas, hideg felhő. Halvány rózsaszínesek az áttetsző jégfelhők. A zivatar kompozit kép segíti az időjárás előrejelző munkáját, mivel a zivatar fejlődési fázisára jellemző a felhőtetőn a jégszemek mérete: a fejlett zivatar felhőben az igen erős a feláramlás kicsi jégszemeket szállít a felhő tetejére, a nagyobb jégszemek lemaradnak tehetetlenségüknél fogva. A leépülő zivatarfelhő tetején egyre nagyobb jégszemek találhatók. Így a szín segíti az előrejelzőt annak megítélésében, hogy milyen fejlődési stádiumban van a zivatarfelhő, milyen aktivitás várható a továbbiakban.


1. ábra. METEOSAT-8 2006.04.03., 13:10UTC Zivatar kompozit kép animáció

Az új generációs műhold sok új sávja lehetőséget nyújt arra, hogy már a képek puszta megjelenítésénél több céliranyos információt nyújthassunk az időjárás előrejelzőknek. Ezeket a kompozit képeket az adatokból származtatott egyéb fizikai paraméterekkel (pl. csapadék valószínűség) együtt használva még több információ nyerhető a légkörről. Új perspektívák nyílnak meg a légköri paraméterek, folyamatok megismerésében.

Putsay Mária, Kerényi Judit, Gróbné Szenyán Ildikó

Országos Meteorológiai Szolgálat

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020