Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Proton: tervezési hiba a baleset oka
(Rovat: Orosz hordozórakéták - 2015.06.03 07:15.)

Egy eddig észrevétlenül maradt hibát okolnak a veterán orosz nehézrakéta legutóbbi sikertelen indításáért, amikor egy mexikói távközlési hold veszett oda.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) vizsgálatának a múlt hét végén nyilvánosságra hozott megállapítása szerint a hiba a hordozórakéta harmadik fokozatában olyan műszaki megoldásra vezethető vissza, aminek ellenére évtizedeken át mégis (majdnem) jól működtek a műholdindítások. Mindenesetre utólag a mostanihoz hasonló hibának tulajdonítanak egy 1988-as és egy 2014-es Proton-balesetet is.


A Mexsat-1 (Centenario) startja Bajkonurból, május 16-án. A felemelkedéskor még minden rendben volt, de a geostacionárius pályára szánt mesterséges hold a Proton-M rakéta harmadik fokozatának hibájából nem érte el a Föld körüli pályát. Az anomália mintegy 8 perccel az indítás után következett be. A hordozóeszköz és hasznos terhe feltehetően megsemmisült a légkörben, az első jelentésekkel szemben nem találták nyomát, hogy a törmelékből bármi a földbe csapódott volna. A Mexsat-1-et tulajdonosa 390 millió amerikai dollárra biztosította. (Kép: Roszkoszmosz)

A vizsgálatot lefolytató szakemberek szerint a harmadik fokozat kormányzását végző egyik RD-0214 hajtómű nem működött megfelelően, méghozzá az intenzív vibráció miatt, amit a hajtómű turbószivattyújában forgó rotor kiegyensúlyozatlansága idézett elő. A forgólapát anyaga nem bírta a magas hőmérsékletet. A Protont gyártó Hrunyicsev céget utasították, hogy a jövőben újfajta anyagot használjanak és javítsanak a kiegyensúlyozás technikáján. A bizottság – az orosz rakétakudarcok után megszokott módon – fényt derített néhány nem kielégítő eljárásra a gyártás során végzett minőség-ellenőrzés folyamatában is.

A Proton harmadik fokozatának tavaly májusi kudarcát akkor a jelek szerint tévesen magyarázták egy másfajta gyártási hibával. Mindenesetre az azután végrehajtott indításoknál alkalmazott rakétákra felszerelt rezgésérzékelők szolgáltatták a legfontosabb adatokat a mostani vizsgálathoz.

A Proton rakétákkal tervezett következő startokat egyelőre felfüggesztették, az új menetrendet várhatóan ebben a hónapban dolgozzák ki. A korábban érvényes startlistán egy Inmarsat távközlési hold volt a következő felbocsátandó űreszköz.

A Proton balesete volt idén a második jelentős kudarc az orosz űrprogramban, méghozzá egy hónapon belül. Április végén egy Progressz teherűrhajó veszett el: bár pályára tudott állni, de irányíthatatlan maradt, és később a légkörbe lépve megsemmisült. Az a vizsgálat még mindig nem zárult le teljesen, de az előzetes eredmények szerint a Szojuz hordozórakétáról történő leválás során sikerült valami félre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020