Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szeptemberben újra Proton
(Rovat: Orosz hordozórakéták, Lássuk és halljuk egymást - 2013.08.19 06:15.)

A július eleji startbaleset vizsgálata lezárult. Szeptember közepén izgulhat a sikeres indításért az Astra-2E távközlési műhold üzemeltetője.

A luxemburgi székhelyű SES műholdas távközlési vállalat legújabb, Astra-2E jelű, geostacionárius pályára szánt kommunikációs holdja a frissített menetrend szerint szeptember 15-én emelkedhet a magasba Bajkonurból. Ezt az orosz Proton hordozórakéta kereskedelmi hasznosítását végző, amerikai székhelyű ILS (International Launch Services) vegyesvállalat jelentette be. Július 2-án egy ugyanilyen Proton rakéta járt szerencsétlenül. Igaz, akkor orosz állami megrendelést kellett volna teljesítenie, a GLONASSZ navigációs műholdrendszer legújabb három tagjának pályára állításával. A rakéta közvetlenül a felemelkedés után bukdácsolni kezdett, első fokozata felrobbant, hasznos terhével együtt visszazuhant a kazahsztáni űrközpont területére és megsemmisült.

Ahogy az előzetes feltételezések alapján mi is beszámoltunk róla, a Proton első fokozatában hatból három olyan érzékelő, amely a rakéta forgási szögsebességéről ad információt, fejjel lefelé (180 fokkal elfordítva) volt beszerelve. A hibásan szerelt érzékelők természetesen helytelen információval látták el a rakéta vezérlését végző számítógépet, ez vezetett az űrkorszak hajnalát idéző súlyosságú balesethez. A vizsgálatok eredményeképp a gyártónak úgy kell módosítania a szenzorokat, hogy azok még erőltetve se legyenek fordítva beilleszthetők a helyükre. Emellett a Proton rakétákat készítő Hrunyicsev vállalatnak fényképes és videódokumentációs eljárást kell alkalmaznia az összeszerelés során, a későbbi minőség-ellenőrzés megkönnyítésére.

Az Astra-2E műholdat a gyártó Astrium júniusban leszállította Bajkonurba. Startját érthető okokból el kellett halasztani a vizsgálatok befejeztéig. Az ILS hamarosan véglegesíti a késések miatt kényszerűen átalakítandó 2013-as indítási menetrendjét.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020