Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Fáért ment, túlélte az űrszemetet
(Rovat: Orosz hordozórakéták, Orosz alkalmazási holdak - 2011.12.26 08:15.)

A legutóbbi orosz műholdindítási kudarc következtében Szibériában csapódtak be a világűrig el sem jutott Meridian távközlési hold darabjai.


A műhold sajnálatosan rövid útja Oroszország fölött, Pleszecktől Novoszibirszk körzetéig. (Kép: Anatolij Zak / RussianSpaceWeb.com)

Az egyik alkatrész, egy titánötvözetből készült, kb. 5 kg tömegű, fél méteres átmérőjű gömb (egy hajtóanyagtartály) átütötte egy falusi ház tetejét. Mint a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolt róla, a tulajdonos, Andrej Krivorukov percekkel azelőtt szerencsére épp tűzifáért indult, ezért a becsapódás pillanatában nem tartózkodott a házban.


A vidéki ház a szibériai Ordinszkoje mellett, Vagajcevo faluban, ahová a műholddarab lezuhant. A helyi hatóságok állják a felújítás költségeit. A sors furcsa fintora, hogy az érintett ház az Űrhajós utcában (!) van. (Kép: RIA Novosztyi / Makszim Kosmarcsuk)

A Meridian távközlési műholdat december 23-án indították Pleszeckből. Azonban a start után 7 perccel a Szojuz-2.1b hordozórakéta harmadik fokozatának működése leállt. Az űreszköz nem érhette el a Föld körüli pályát, Szibériában lezuhant. Eddig nyolc különböző részt találtak meg a keresésükre indult hatósági egységek. Becsapódásuk Novoszibirszk városától kb. 100 km-re délnyugatra történt.


Nagyobb térképre váltás

Az elnyúlt, ún. Molnyija-típusú pályán működő Meridian műholdak szerepe távközlési kapcsolat teremtése, katonai és polgári felhasználásra, Oroszország magas földrajzi szélességű területein. A mostani lett volna a sorozat ötödik holdja. Ebben a naptári évben ez volt az ötödik orosz űreszköz, amely indításkor vagy röviddel azután szerencsétlenül járt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020