Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Késnek a Dnyepr-indítások
(Rovat: Orosz hordozórakéták, Űrturisták és magánűrhajók - 2007.01.21 12:24.)

Bürokratikus akadályok is késleltetik az orosz ballisztikus rakétából átalakított hordozóeszköz soron következő startjait, köztük a Genesis-2 felfújható űrmodulét is.

A legalább két hónapos halasztás oka, hogy a bajkonuri indításokhoz szükséges engedélyek beszerzése lassan halad. A kazah kormányzat azután függesztette fel az orosz-ukrán fejlesztésű Dnyepr további indításait, hogy egy tavaly júliusi szerencsétlen kimenetelű start során az indítóállástól délre fekvő területre a felrobbant rakéta több nagyobb darabja is becsapódott. Az oroszok állítólag eddig bő 1 millió dollárral igyekeztek „felgyorsítani” az újraengedélyezés folyamatát.

Az amerikai Bigelow Aerospace cég vállalkozása, a Genesis-2 januárban indult volna – igaz, hogy nem Bajkonurból, hanem a délkelet-oroszországi Jasznijból. Ezt is el kell napolni, legalább április elejéig. Másik két, januárra ill. februárra tervezett bajkonuri starta is ez a sors vár. Ezek során egy sor kisméretű műhold, valamint egy német radaros hold kerül majd Föld körüli pályára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020