Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz rakéta egy csomó műholddal
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, Kis űreszközök nagy szerepe - 2017.07.15 07:15.)

Az orosz Kanopusz-V-IK földmegfigyelő hold, mint elsődleges hasznos teher mellett 72 kis CubeSat indult a világűrbe Bajkonurból.

A Fregat végfokozattal felszerelt Szojuz-2.1a típusú rakéta július 14-én, magyar idő szerint 8:36-kor emelkedett a magasba a kazahsztáni starthelyről.


A műholdak elhelyezése a start előtt. (Kép: Glavkoszmosz)

A Kanopusz-V-IK tömege 473 kg, tervezett élettartama 5 év. 510 km magasan húzódó poláris napszinkron pályán működik majd. Az infravörösben érzékeny eszköztől elsősorban a tüzek detektálását várják. Felbontása 5 méteres, leképezési sávjának szélessége 2000 km.


A Glavkoszmosz be szeretne törni a kisműholdas indítások piacára. A Fregat végfokozat a mostani start során három különféle típusú pályára állította a 72 CubeSatot. (Fantáziakép: Glavkoszmosz)

A „potyautasok csomagjában” négy nagyobb földmegfigyelő, illetve légköri meteorológiai adatokat szolgáltató konstelláció tagjai is megtalálhatók, amelyekkel korábbi cikkeinkben is foglalkoztunk már. Mivel a műholdak mérete, tömege kicsi, üzemeltetőik minden adódó alkalommal élnek, hogy egy-egy hordozórakéta még megmaradó kapacitását kihasználják. Erre a piaci igényre reagál a startot szervező orosz Glavkoszmosz (Glavkosmos) cég, az állami Roszkoszmosz leányvállalata. A terveikben egyre több kis műhold felbocsátása szerepel. Idén még két Szojuz start lesz a távol-keleti Vosztocsnij űrközpontból, amelyek alkalmával még vagy 40 CubeSat állhat alacsony Föld körüli pályára. További lehetőségek is megnyílnak majd 2018-ban és a későbbiekben.


A start előkészítésén dolgozó munkatársak egy csoportja, kezükben a repülés emblémáival. (Kép: Glavkoszmosz)

A legnagyobb megrendelő a San Franciscó-i székhelyű Planet, amely a világ legnagyobb földmegfigyelő műholdflottáját üzemelteti. A Szojuzzal most nem kevesebb mint 48 Dove (Flock-2k) nevű űreszköz (3 egységes, röviden 3U CubeSat) repül, amivel be is fejeződik a konstelláció alapkiépítése. A mostaniakkal együtt a Planet 190 műholddal rendelkezik, beleszámítva az öt RapidEye és a hét SkySat műholdat is, amelyeket a Terra Bella cég bekebelezésével szerzett meg. A 48 új műhold poláris napszinkron pályákra kerül, de nem pont olyanokra, mint a februárban egy indiai PSLV rakétával feljuttatott 88 űreszköz. Míg azok helyi időben déleéőtt fél 10-kor haladnak át az Egyenlítő fölött, az újak 11 óra körül fognak. Így ugyanazokat a helyszíneket napjában kétszer is meg tudják figyelni a műholdrendszer tagjai. A Planet várhatóan 2018 végén vagy 2019 elején kezd újabb adagokban műholdakat felbocsátani, a konstelláció frissítésére.

A Szojuz egy másik mostani megrendelője az ugyancsak kaliforniai illetőségű Spire. Lemur-2 (3U) műholdjaikkal a légkörön áthaladó GPS rádiójelek megfigyelése révén okkultációs méréseket végeznek. Hőmérsékleti és páratartalmi profilt határoznak meg, amiket az időjárás előrejelzéséhez lehet alkalmazni. A műholdak hajókövető funkcióval is rendelkeznek. Most nyolc Lemur-2 jutott a világűrbe. A Spire eddig indiai és orosz rakétákon vásárolt helyeket a startokhoz. A választást nem más, mint az adódó lehetőség határozza meg – az pedig az Egyesült Államokban eddig nem volt jellemző.


A rakétának a műholdakat a légköri emelkedés ideje alatt védő orrburkolata, rajta a megrendelők egy részének emblémáival. (Kép: Glavkoszmosz)

A GeoOptics cég most állította pályára három CICERO nevű CubeSatját (6U), GPS-es okkultációs mérésekre. Az Astro Digital két műholddal indít, a Corvus-BC holdak (6U) közepes felbontású fényképeket készítenek majd a Föld felszínéről. A Szojuz orrkúpja alá bezsúfolt további CubeSatok általában technológiai kísérletek céljára készültek, több országban (Kanada, Németország, Japán, Norvégia, Oroszország, USA).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020