Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kozmosz-2516, avagy...
(Rovat: Orosz alkalmazási holdak, Navigáció és térképészet - 2016.05.30 06:15.)

...elindult az orosz GLONASSZ navigációs műholdrendszer legújabb tagja.

A régebben a szovjet, most orosz katonai műholdak jelölésére használt Kozmosz sorozatnév ne tévesszen meg senkit: bár az űreszközt és a teljes GLONASSZ rendszert valóban az orosz hadsereg üzemelteti, a navigációs műholdak jeleit számtalan polgári célra is alkalmazzák. A GLONASSZ az amerikai GPS orosz megfelelője. Felhasználási területeik – a pontos hely-, sebesség- és időmeghatározás – mellett az is közös bennük, hogy katonai kézben vannak. Ahogyan a kiépülőben levő kínai Beidou rendszer is. Nem úgy az európai Galileo, amely ugyan még nincs teljesen kész, de a világ első polgári irányítású navigációs műholdrendszere lesz belőle.

A navigációs rendszereket – hogy mindig legyen elegendő működőképes tagjuk a Föld körül egyenletesen elosztott pályákon – időről időre frissíteni kell. A GLONASSZ M sorozatába tartozó, 53-as sorszámú új műholdat ezúttal egy Szojuz-2.1b hordozórakéta állította pályára az észak-oroszországi Pleszeckből. A start időpontja május 29-én magyar idő szerint 10:44 volt. Mintegy 3 és fél órával később a Kozmosz-2516 önállósodott a Fregat-M rakéta-végfokozattól. Amint befejeződik berendezéseinek ellenőrzése a közepes magasságú Föld körüli pályán, megkezdi sugározni navigációs rádiójeleit a GLONASSZ vevőberendezésekkel rendelkező felhasználók számára.

Az előző GLONASSZ-M start idén februárban volt. Ebből a típusból már csak nyolc várakozik felbocsátásra. Az orosz navigációs műholdak modernizált, K sorozatából is repül már űreszköz, de az ország ellen bevezetett gazdasági szankciók miatt gyártásuk akadozik. Ezért jelenleg az egyetlen mód a rendszer teljes kiépítettségének fenntartására, ha a régi műholdakat az M sorozat még raktáron levő tagjaival pótolják, és csak abban az ütemben, ahogy a pályán levő példányok tönkremennek. Ez is magyarázza, hogy tavaly példul egész évben nem volt egyetlen GLONASSZ indítás sem.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020