Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A földmegfigyelési alkalmazások Magyarországon (4. rész)
(Rovat: Nyereség az országnak, Nyereség a kontinensnek , GMES - Copernicus - 2010.05.14 08:30.)

Sorozatunk befejező részében az ESA földmegfigyelési programjait és technológiáit tekintjük át röviden.

7. Az ESA programjai és technológiái

„ESA is leading the way in satellite observations and applications for geohazards.” (Dr. Vernon H. Singhroy, Senior Research Scientist at the Canada Centre for Remote Sensing [2007]). Tehát az Európai Űrügynökség vezető szerepet tölt be a geológiai veszélyeket megelőző megfigyelések és alkalmazások tekintetében.. Az európai fejlesztések és alkalmazások napjaink egyik legkorszerűbb technológiáját biztosítják a tagországok számára. Hazánk racionális érdeke, hogy földmegfigyelési gyakorlatát már napjainkban elkezdje az európai mércéhez igazítani, a csatlakozás felgyorsítása és a gördülékenyebb „átállás” érdekében. Az európai innováció sajátossága, hogy tudományos megközelítéssel kerül sor a fejlesztésekre, így nagy mértékben valószínűsíthető, hogy a jövőben is töretlen marad a kutatás és alkalmazás mértéke.

Az Élő Föld – A Living Planet Programme

Az ESA földmegfigyelési tevékenysége két program szerint zajlik. A Living Planet Programme magával a Föld – mint bolygó – megismerésével foglalkozik. Földünk egy rendszer, melyet a maga teljességében kell megismernünk annak érdekében, hogy tudatosan tudjunk cselekedni globális méretekben. Főként globális léptékű geológiai, fizikai, kémiai kutatás és adatszerzés zajlik a program keretei között.

A programhoz csatolt technológiák két misszióba foglalhatók. Az alapkutatásokat az Earth Explorer Mission, az egyéb területeken történő alkalmazást az Earth Watch Mission teszi lehetővé. Az Earth Explorer misszió több technológiát is alkalmaz. Ilyen például a GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer), mely 2009 márciusa óta a Föld gravitációs erőterét és az óceánok áramlásait kutatja. Hasonló technológiák állnak rendelkezésre a talajnedvesség és a tengerek sótartalmának vizsgálatára, a jégsapkák vastagságának mérésére, valamint a Föld mágneses erőterének kutatására. Az ADM-Aeolus a légkör áramlásait tanulmányozza, megalapozva a nagyobb biztonságú meteorológiai előrejelzést.

Az Earth Watch misszió 1977-ben a Meteosat-1 műhold felbocsátásával kezdődött. Mezőgazdasági, erdészeti, ásványierőforrás-kutatási támogatást látnak el a misszió kereteiben alkalmazott technológiák. A jövőbe tekintve: az ipari kibocsátások megfigyelésére a TerraSAR műhold fejlesztése van kilátásban, valamint a radar technológiák magasabb szintű alkalmazása várható.

Globális monitoring – GMES – Global Monitoring for Environment and Security Programme

A GMES egy olyan globális környezeti monitoring rendszer, mely földmegfigyelési technológiákat alkalmaz – főként a Living Planet Programme-ra és az ahhoz hasonló bejövő adatokra alapozva. A program célja a politikák elkészítésekor a környezeti adatokra alapozott hatékony döntések támogatása, a környezeti szempontok integrálása a döntéshozásba. Ezt a szemléletet tükrözi a program jelszava is: „Observing our planet for a safer world” – azaz Földünk figyelése egy biztonságosabb világért. A GMES az európai hozzájárulás a GEOSS célkitűzéseihez.

A programhoz tartozó technológiák az előkészületben levő Sentinel projektek. A Sentinel-1 éjjel-nappali, időjárástól független radarfelvételezést tesz lehetővé. A Sentinel-2 nagyfelbontású űrfelvételeket készít a látható fény tartományán belül. Az időbeli felbontás növelését a Sentinel-3 teszi lehetővé, így az óceánok és a szárazföldek monitoringja ilyen módon is javul majd. A Sentinel-4 és a Sentinel-5 a légkör megfigyelését teszi lehetővé. A program bevallása szerint ezek az eszközök a jobb jövőkép megalkotását segítik elő, megfelelő célokat tűzve ki az európai fejlesztők elé.


Európa az űrből – a GMES rendszer eredményei. (Kép: ESA)

Összefoglalás

A távérzékelési, földmegfigyelési eljárások innovatív irányt jelentenek napjaink társadalmi-gazdasági válságának feloldásában. Ezen a területen Magyarország rendelkezik olyan kompetenciákkal, melyek érdemessé teszik az országos szintű fejlesztést. A távérzékelési eljárások alkalmazása növeli a napjainkra sürgető igénnyé vált transzparenciát, az objektív kommunikáció és az objektív elemzések lehetőségét. A hatékonyabb környezeti-társadalmi-gazdasági tervezés az emberek életszínvonalát növeli, mely a válságból kimutató tendencia. A földmegfigyelési eljárások alkalmazásának köszönhető fejlődés fenntartható – a gyenge fenntarthatóság fogalma szerint –, hisz a lokalitást, a hely specifikumait (a területi szempontokat) hatékonyabban veszi figyelembe, világunk diverzitását őrizve. Az európai földmegfigyelési programokban való részvétel és a technológiák hazai alkalmazása egy globális szinten kiemelkedő információtárhoz juttatja a felhasználókat. Az ESA-hoz történő mielőbbi csatlakozásunk érdekében Magyarországon is szükséges felmérni a távérzékelési módszerek alkalmazásának célterületeit, és a hatékony alkalmazás módját. Az ESA programok biztosítják a multifunkcionális használatot a naprakész információk megszerzésével, és azok felhasználásával. Szemléletem szerint napjaink válságát akkor tudjuk legjobban megoldani, ha nem csak átvészeljük azt, hanem innovatív tevékenységgel újrarendezve hatékonyabbá és jobbá tudjuk tenni környezetünket, társadalmi rendszerünket és gazdasági viszonyainkat.

Fülöp Györk
GeoAdat Kft.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019