Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A földmegfigyelési alkalmazások Magyarországon (1. rész)
(Rovat: Nyereség az országnak, Környezetünk védelme , Katasztrófák ellen - 2010.05.11 08:30.)

Most induló cikksorozatunkban bemutatjuk a földmegfigyelés aktualitását napjainkban.

Napjaink gazdasági-társadalmi válsága nyilvánvalóvá tett számos emberi igényt. Ilyen igénynek tekinthető az objektív mérés, értékelés és kommunikáció – az átláthatóság iránti vágy.

A sorozatban egy transzparenciát növelő eszközt mutatok be, és járok körül. A cikkekben a távérzékelés jelenlegi állapotát mérem fel, és a terület új innovációs irányait veszem sorra. Kiemelkedő jelentőséget szánok az ESA-technológiák (Európai Űrügynökség) átfogó bemutatásának, hisz európai integrációnk ezen a területen is jelentős kihívásokkal áll szemben.

Közép-Európában hazánk a távérzékelés és az űrkutatás területén vezető szerepet tölt be Csehország mellett. Amennyiben valóban a válság utáni kitörési pontokat kívánjuk meghatározni, az innovációs beruházásokat jelentő „húzóágazatokat” meg kell ismerni, fel kell térképezni. A távérzékelés helye hazánkban még nem rögzült, ismertsége nem megfelelő, előnyei-hátrányai nem tisztázottak.

1. Helyzetkép és a földmegfigyelés

A környezeti-társadalmi-gazdasági pillérek integrált fejlesztésével lehet a tartamos fejlődést megalapozni, a válsághelyzeteket hosszú távon elkerülni. Ebben jelentős szerepe lehet a földmegfigyelésnek. A körültekintő fejlesztési stratégiai programozás egyik legjelentősebb kritériuma a jelen állapot precíz felmérése, és a tudományos szinten megalapozott prognózis. Ezekre alapozva lehet racionális célkitűzéseket tenni, hatékony akcióterveket készíteni. Napjaink nagy kihívása a vizsgálatok és az értékelések objektivitásának biztosítása, a stratégiai tervezés transzparenciájának megteremtése.

A környezeti pillér hangsúlyának növekedése jelentős európai folyamat. Egyre szélesebb körben belátást nyer, hogy sem a társadalmi folyamatok, sem a gazdasági élet koordinációja nem működtethető fenntartható módon a környezeti integráció elhanyagolásával. Itt természetesen nem csupán a természeti környezet védelméről van szó, hanem olyan erőforrás-használat kialakításáról, mely in situ módon lehetővé teszi a növekedés tartamosságát mind társadalmi, mind gazdasági értelemben. Környezetünk tudományos elemzése, monitoringja tehát információs – értsd: fejlesztési – előnyöket jelent, melyek az egyes intézkedések hatékonyságát és fenntarthatóságát szolgálják. A különböző földi szférákban végbemenő változások, az emberi behatásoknak is köszönhetően, rendkívüli módon felgyorsultak. Ezen rapid változások követéséhez új eszközök kifejlesztése, vagy – mint esetünkben – alkalmazása szükséges. A hatékonyság mellet ugyanakkor a közérthetőség is célkitűzés kell, hogy legyen – tehát a megfigyelések és az elemzések integrált módon rendszerbe kell illeszkedjenek. Ilyen földmegfigyelési rendszert jelent az ESA technológiák és programok struktúrája.


A jövő tervezésének eszköze: földmegfigyelés. (Kép: ESA)

Tudományos munkámban kitérek a földmegfigyelési módszerek multifunkcionális alkalmazási lehetőségeire. A távérzékelés a felszín alatti vízkészletek monitoringjától, a belvízveszélyes területek felmérésén keresztül a légszennyezések objektív kimutatásáig, valamint az aktuális felszínborítás, erdősülés nyomon követéséig az előremutató tervezés, fejlesztés számára jelentős eszközkészlet-bővülést jelenthet. Az európai színvonalú eszközhasználat nemzetközileg is elismert tudományos színvonalú környezetgazdálkodást tehet lehetővé Magyarország sokszínűségükben egyedi tájain, biztos alapot nyújtva a társadalmi és gazdasági fejlődés számára.

(Folytatjuk!)

Fülöp Györk
GeoAdat Kft.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020