Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A hazai aktív GPS hálózat méréseinek analízise
(Rovat: Nyereség az országnak, Földmérési és Távérzékelési Int. - 2005.12.16 20:06.)

Európában az 1996-ban kb. 50 állomással indult EUREF Permanens Állomáshálózat (EPN) ma már több mint 170 GPS állomást foglal magába. A GPS méréseket 16 Analízis Központ koordináltan dolgozza fel, az egyik ilyen Központ 2001 óta a FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumában (KGO) a MŰI támogatásával működik.

A KGO Analízis Központ ma már több mint 40 permanens állomás méréseit dolgozza fel, ennek már közel fele a magyar aktív hálózat pontja! (A teljes Öreg Kontinensre kiterjedő EPN-ről a www.epncb.oma.be weboldalon találhatók további információk).A magyar aktív GPS hálózat – GPSnet.hu – állomásai
(FUZE és PUSP még nem működik)

A mérések rutin analízise az 1143. GPS héttől (2001. december) kezdődött el, hazánkból azonban még két éven keresztül csak PENC, majd OROS és NYIR állomások szolgáltattak adatokat. Az állomások száma az elmúlt két év során, de különösen a legutóbbi évben nőtt meg, így ma már 17 hazai permanens GPS állomás észlel, amelyek adatait a KGO dolgozza fel. Az analízis a Bernese szoftverrel történik az EUREF követelményeinek megfelelően. A munka elsődleges terméke heti felbontásban minden állomásra előállított koordináta idősor, amely alapját képezi a további kutató/fejlesztő munkáknak.Az egyes állomások eddigi „élettartama” hetekben mérve.

A koordináta idősorok alapján vizsgálható az egyes állomások fizikai viselkedése, minősége és elegendően hosszú észlelési sorozat alapján térbeli mozgásuk sebessége is meghatározható. A permanens állomásoknak így egyre nagyobb szerepe lesz pl. a tektonikai célú mozgásvizsgálati analízisben is. Ehhez azonban ténylegesen hosszú mérési sorozat (legalább 3 év) és az idősorok körültekintő vizsgálata szükséges. Ezeket a vizsgálatokat a MŰI támogatásával több éve végezzük valamennyi EPN állomásra és rövidesen kiterjesztjük a hazai állomásokra is. Az analízis eddigi eredményeiből három példát szeretnénk bemutatni.PENC a legrégebben üzemelő hazai permanens állomás, 2006 márciusában lesz 10 éves! Mindössze egyszer történt műszercsere, ami szükségszerűen ugráshoz vezetett idősorában (a magasági komponensben 15 mm!), ezt az ábrán piros vonal jelzi. PENC sebessége ma már nagy megbízhatósággal meghatározható, az egyes koordináta komponensekre (vN-észak, vE-kelet, vU-magasság) vonatkozó értékek az ábra alján találhatók. Hasonló ábrák a teljes EPN hálózatra a www.epncb.oma.be/_dataproducts/timeseries oldalakon megtalálhatók. A sebességekhez megadott hibaérték statisztikai módszerekkel (maximum likelihood becslés) számított, a tényleges zajszintet tükröző adat. Hasonló sebességbecslést PENC-en kívül csak OROS és NYIR állomásokra lehetett számítani:

OROS vN=1.51±0.34 vE=0.45±0.36 vU=3.09±0.87 mm/év
NYIR vN=2.47±0.55 vE=1.36±0.48 vU=2.18±1.13 mm/év

E sebességek középhibája a rövidebb észlelési idő (4 ill. 3 év) miatt jóval nagyobb! A többi 14 állomás észlelési sorozata még 2 évnél is rövidebb, ezekhez megbízható sebességek még nem számíthatók.


KAPO (Kaposvár) idősora a pencinél jóval rövidebb, alig két év, de nagyon szépen kirajzolódik a keleti komponensben egy éves periodikus jel.

Általánosságban megállapíthatjuk, hogy a hazai hálózat állomásai a 24 órás mérések analízise alapján kiválóan szerepelnek. A vízszintes koordináta komponensek hosszútávú stabilitása 1-2 mm és a magasság esetében is jóval 5 mm alatti. Ezek jobb értékek, mint amit az EPN hálózatban megszoktunk, ennek elsődleges oka, hogy nálunk az állomások távolsága kisebb. Minden feltétel adott tehát ahhoz, hogy a hazai permanens állomások is fokozatosan (3 éves észlelési sorozattal) bekerülhessenek a mozgásvizsgálati analízisbe is.

Dr. Kenyeres Ambrus

FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020