Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új meteorológiai műhold
(Rovat: Nyereség az országnak, Orsz. Meteorológiai Szolgálat , Időjárás és előrejelzése - 2004.11.02 14:07.)

A technikailag fejlettebb új és jobb műszerekkel felszerelt meteorológiai műhold, a második generációs Meteosat (MSG) adásait már operatívan veszik és alkalmazzák az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Egy, a Magyar Űrkutatási Iroda által támogatott projektnek köszönhetően, az új információkat már rendszeresen felhasználják a napi időjárás előrejelzésében is.

A meteorológiai műholdak immár 40 éve egyik legfontosabb eszközei a nagytérségű időjárási változások megfigyelésének.

Az EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) 2003-ban geostacionárius pályára helyezett egy a korábbinál több és fejlettebb műszerekkel felszerelt meteorológiai műholdat, az MSG-t (Meteosat Second Generation: második generációs Meteosat - ábránkon). Az MSG térben, időben és spektrálisan is jobb felbontású képeket állít elő, mint a korábbi műhold. Félóra helyett negyedóránként, 5 ill. 2,5 km helyett 3 és 1 km-es térbeli felbontásban, 3 sáv helyett 12 sávban készülnek a felvételek. Az MSG hold tehát folytatja az első generációs Meteosat műholdak 25 éves sikeres tevékenységét. Az első generációs holdaknál kialakított rendszer biztosítja a zökkenőmentes operatív áttérést.

A második generációs Meteosat műholdak alkalmazása a rövidtávú előrejelzésektől a numerikus időjárás előrejelzésig és éghajlati kutatásokig terjed. Elsődleges feladatuk a Föld folyamatos megfigyelése (felhőzet, felszínhőmérséklet, vízgőztartalom, ózonkoncentráció). A 15 perces gyakoriság lehetőséget nyújt az olyan gyorsan változó jelenségek megfigyelésére is, mint az erős konvekció (zivatarfelhő képződés). A szélmezők számítása, amelyhez a felhőzet, a vízgőz és az ózoneloszlás alakzatainak változását kell nyomon követnünk, szintén megbízhatóbbá vált.

Az ózon elnyelési tartományában mérő műszer újdonság a geostacionárius holdak eszközei között, a légkör teljes ózontartalmáról nyújt információt. Az MSG holdon helyet kapott egy a Föld sugárzásháztartását mérő műszer is (GERB – Geostacionary Earth Radiation Budget). A GERB adatai elsősorban nem a rövidtávú időjárás-előrejelzésben, hanem az éghajlati kutatásokban fontosak.

Az EUMETSAT a műholdképek egységes és magas szintű feldolgozását elősegítendő nemzetközi munkacsoportokat szervezett, amelyek különböző célokra feldolgozó programcsomagot és/vagy produktumokat állítanak elő. Az egyik ilyen munkacsoport (SAFNWC) kidolgozott az időjárás analízise és néhányórás előrejelzése céljára egy speciális feldolgozó programcsomagot (SAFNWC/MSG), amelynek tesztelésében részt vesz az Országos Meteorológiai Szolgálat is a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával.

A képek vételéhez új vevőberendezést szereztünk be és telepítettünk. Az új műhold képeit és a programcsomaggal számolt származtatott eredményeket (felhőfajták azonosítása, légkör vízgőz tartalma, felhő tetejének magassága stb.) az időjárás előrejelzők részére továbbítjuk. A következő ábrán az MSG műhold 2004. 10. 24-én 20:45 UTC-kor készült felvételét láthatjuk. Ez egy saját fejlesztésű kompozit kép, három kalibrált és kontrasztosított infravörös sáv kombinációját jelenítjük meg a három alapszínben. Barnás színben a vastag magas felhők, sötétkékben a magas szintű vékony felhők jelennek meg, sárgásbarnák a középszintű felhők, sárgászöldek az alacsony felhők és a ködös területek, rózsaszínű a derült szárazföld, világoskék a derült tenger.


Az alsó ábrán a felhőtípusokat láthatjuk, melyet ugyanerre az időpontra a SAFNWC programcsomaggal határoztunk meg, az előzőnél kisebb területre.


A hazai fejlesztésű ultrarövidtávú időjárás előrejelzési programcsomagban (Mezoskálájú Analízis, Nowcasting és Döntési Rendszer, MEANDER) is felhasználjuk az új műholdból számolt felhőparamétereket (borultság, felhőtípusok és felhőtető magasság). Az MSG és az utána következő műholdak sokféle új megfigyelési lehetőségei nagy segítségére vannak az időjárás előrejelzésének, és biztonságosabbá teszik a veszélyes időjárási helyzetek felismerését. A légkör állapotának pontosabb megfigyelése adott helyen és időben, pontosabb előrejelzéshez vezet, különösen a rövidtávú előrejelzéseknél, de az éghajlati tudományos vizsgálatokat is segíti a több hullámhossztartományban mért információ.

Putsay Mária, Kerényi Judit,
Diószeghy Márta, Gróbné Szenyán Ildikó
Országos Meteorológiai Szolgálat - www.met.hu

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020