Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Három új ESA kiadvány
(Rovat: Nyereség a kontinensnek, Lássuk és halljuk egymást - 2017.02.18 08:15.)

A talajnedvességet vizsgáló SMOS műholdról, a tervezett CleanSat programról és az idén debütált SmallGEO platformról adott ki rövid brosúrákat az ESA. Mindhárom online is olvasható.


(Kép: ESA)

Az Európai Űrügynökség (ESA) SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) földmegfigyelő műholdja 2009 óta kering a Föld körül, így a füzetben már néhány kép erejéig az eredmények is helyet kaptak, bár a kiadvány a teljesség igénye nélkül inkább csak néhány érdekes és látványos, fontos alkalmazást villant fel. A szárazföldek fölött a talajnedvességet, az óceánok fölött a hullámzás (a vízfelszín érdessége) alapján a szélsebességet mérő SMOS előnye, hogy a szélsebességet 50–70 m/s-ig méri, szemben a hagyományos scatterométerek 25 m/s felső határával. A tengeri viharokra vonatkozó adatok jelentőségét az adja, hogy a világkereskedelem 90%-a a tengereken bonyolódik le. Érdekes szárazföldi alkalmazás, hogy a talajnedvességi adatokat az erdőtüzek valószínűségének becslésére is alkalmazták – sikerrel. A fő szárazföldi alkalmazási terület természetesen az élelmiszerbiztonság, az aszályok felmérése. A műhold segít a hajók navigálásában a jéggel borított tengereken, mert méri a jég vastagságát, így a hajók útvonala ennek megfelelően optimalizálható. A SMOS eredményeiről portálunkon többször is beszámoltunk.


(Kép: ESA)

A CleanSat még csak terv, mindenesetre az ESA a Clean Space (tiszta világűr) kezdeményezés szellemében többek közt olyan műholdakat próbál fejleszteni, amelyek küldetésük befejeztével nem az űrszemetet gyarapítják, hanem minél nagyobb részben megsemmisülnek. A kiadvány is hangsúlyozza, hogy a tervek jövőbe mutatók, az űrszemét gyarapodásának szeretnék különböző módszerekkel elejét venni. Ugyanakkor a munkájuknak aktualitást ad a több ezer műholdból álló mega-konstellációk várható megjelenése.


(Kép: ESA)

A SmallGEO platformot a távközlési műholdak széles köre számára az ESA ARTES (Advanced Research in Telecommunications Systems) programja keretében a német OHB System cég fejlesztette ki. Az első, erre a platformra épített műhold, a Hispasat 36W–1 januárban indult, hamarosan már Európa, a Kanári-szigetek és Dél-Amerika részére biztosít az eddiginél gyorsabb multimédia szolgáltatásokat. A kiadvány bemutatja a platformot, a Hispasat műholdat és az elkészítésében közreműködő cégeket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020