Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Föld gravitációs tere – soha nem látott részletességgel
(Rovat: Nyereség a kontinensnek - 2011.04.01 14:15.)

Csupán két évnyi keringés után az ESA GOCE műholdja elkészítette a Föld globális gravitációs terének eddigi legrészletesebb felmérését.

Immár bárki hozzáférhet a GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) legpontosabb geoidmodelljéhez. Az új mérési eredményeket tegnap hozták nyilvánosságra a 4. GOCE Felhasználói Workshopon, amit a Müncheni Műszaki Egyetemen tartottak. A geoid egy képzeletbeli, az árapály és az áramlatok hatásától nem befolyásolt globális óceánfelszín, amelynek alakját csak a gravitációs tér határozza meg. Ismeretében sokkal pontosabb képet fogunk kapni az óceáni áramlatokról, a tengerszint-változásokról és a jégsapkák változásainak mértékéről – ezekre mind hatással van a klímaváltozás.

(Animáció: ESA / HPF / DLR)

De ez nem minden, a GOCE jelenleg is dolgozik. Az adatok folyamatosan jönnek, tovább pontosítva az eddigi eredményeket. Az első oceanográfiai eredmények azt sugallják, hogy a GOCE egy igazán pontos és részletes dinamikai felszíntérképet és áramlási mintát szolgáltat az óceánokról. A kétnapos tudományos munkamegbeszélésen résztvevők előadásaiban olyan felhasználási módok is felmerültek, mint pl. a földrengések modellezése, ami manapság sajnos nagyon aktuális téma. A Japánban történt legutóbbi nagy földrengést is egy olyan óceán alatti kéreglemez elmozdulása okozta, amit nem lehet közvetlenül megfigyelni az űreszközökkel. A GOCE azonban mérni tudja a földrengés nyomán létrejött változást a Föld gravitációs terében, ezáltal segítve a folyamatok jobb megértését.

A GOCE 2009 márciusban indult, és már több mint egy évnyi gravitációs adatot gyűjtött. A szerencsésen gyenge napaktivitásnak köszönhetően a GOCE egy viszonylag alacsony pályán tudott keringeni, ezáltal hat hetet nyerve a tervezett menetrendjéhez képest. Ez azt is jelenti, hogy elég üzemanyag áll rendelkezésre egészen 2012 végéig, megduplázva az űrmisszió tervezett élethosszát, és tovább növelve a geoid pontosságát.

A GOCE számos téren úttörő technológiát alkalmaz. Gradiométere, ami hat különálló gyorsulásmérővel térképezi fel három dimenzióban a gravitációs teret, első ilyen eszköz az űrben. Továbbá ezen precíziós mérések olyan innovatív ionmeghajtást igényelnek, ami képes a legkisebb nem-gravitációs erőhatásokat is kompenzálni, melyek a műhold pályamozgását zavarják.

Cseh Dávid

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020