Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Utolsó pillantás a GOCE-ra
(Rovat: Nyereség a kontinensnek, Környezetünk védelme - 2008.09.05 05:00.)

A Föld gravitációs terét kutató európai műhold startjára régóta várnak a szakemberek. Most az űreszközre végre rázárult a rakéta orrkúpjának borítása...

A start előkészületei rendben folynak. A műhold és az előkészítő csapat már július óta a helyszínen van. Ha addig nem jön közbe semmi, akkor a GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) szeptember 10-én, magyar idő szerint 16:21-kor indulhat az észak-oroszországi Pleszeckből, Rokot hordozórakétával.


Az 5 méter hosszú GOCE a Briz-KM rakéta-végfokozatra szerelve, amint a mérnökök az utolsó pillantást vetik rá, mielőtt a védőburkolat két fele rázáródna. A borítás már csak a Föld körüli pályán, a start után kb. 3 perccel kerül le a műholdról. (Kép: ESA)

A 45 ipari partner munkáját összefogó Thales Alenia Space cég által gyártott ESA-műhold közel napszinkron pályája csupán 285 km-rel a felszín fölött húzódik majd. A csúcstechnológiát képviselő, 1 tonnás űreszközön számos újdonság kap helyet. Hat rendkívül érzékeny gyorsulásmérő műszert helyeztek el a fedélzeten. Ezek három merőleges térbeli irányban nagy pontossággal mérik az űreszköz gyorsulását. A cél bolygónk gravitációs terének minden eddiginél precízebb felmérése a világűrből. Húsz hónaposra tervezett élettartama alatt a hold a gravitációs tér változásairól is információt szolgáltat majd. A geoidnak – a gravitációs tér egyenlő potenciállal jellemzett, ún. ekvipotenciális felületének – a pontos ismerete például az óceáni áramlások, a vízszint változásainak az értelmezéséhez fontos. Ezek a jelenségek közvetlen összefüggésben vannak a klímaváltozással. A GOCE adataiból a Föld belsejében lezajló geofizikai folyamatokra is következtethetnek, s fontosak a geodéziai alkalmazások is.

A műholddal szemben talán a legnagyobb technikai kihívás az alacsony pálya. Erre a nagypontosságú gravitációs mérések érdekében van szükség, ugyanakkor ki kell küszöbölni a nem-gravitációs eredetű hatásokat. Itt a Föld ritka légkörének a műholdra gyakorolt fékező hatására kell gondolni. Ezt az áramvonalas alakkal igyekeztek csökkenteni, és a fedélzeten kisteljesítményű ionhajtóművekkel kompenzálják majd.


A GOCE Föld körüli pályán. (Fantáziakép: ESA / AOES Medialab)

A GOCE az ESA Élő Bolygó programjának első képviselője. Ezek a tervezett földmegfigyelő műholdak bolygónk légkörének, bioszférájának, a vizeknek, a jégtakarónak és a Föld belső felépítésének a jobb megismerésére szolgálnak. A fő hangsúlyt a különböző komponensek bonyolult kölcsönhatásainak a vizsgálatára helyezik, valamint annak a kutatására, hogy az emberi tevékenység milyen hatással van a földi folyamatokra. A program tervezett további műholdjai: a légkör mozgásait vizsgáló ADM-Aeolus (2010) és a Föld sugárzási egyensúlyát kutató EarthCARE (2013). Az ESA-nál három kisebb földmegfigyelő űreszköz is előkészületben van: a sarkvidéki jégtakaró vastagságát mérő CryoSat-2 (2009), a talaj nedvességtartalmát és a tengervíz sótartalmát vizsgáló SMOS (2009), és a földi mágneses tér változásait figyelő Swarm (2010).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020